Mutatós és finom süti, leginkább a meggynek köszönhetően. Anélkül túl száraz lenne, nekem legalábbis. De érdemes volt megsütni, sőt, úgy gondolom, csokival a tetején ünnepi asztalon is megállja a helyét. De még így is, főleg mákrajongók körében.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 üveg lekvár (nekem eper, eredetileg meggy)
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg darált mák
- 3 dl tej
- 1 üveg magozott meggybefőtt
Így készült:
A tésztához előbb a lisztet a margarinnal elmorzsoltam, majd belepakoltam a többi hozzávalót, s összegyúrtam.
Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam.
A tojásokat a cukorral alaposan elkevertem. Majd hozzákevertem a mikróban felolvasztott margarint, belemértem a lisztet, mákot, belekerült a sütőpor és végül a tej. Csomómentesre kevertem.
Utoljára a lecsepegtetett meggyet kevertem bele.
A tésztalapot lisztezett deszkán kinyújtottam, kikent tepsibe tettem (28×32 cm-es). Lekentem vastagon lekvárral, majd ráborítottam a mákos masszát.
'80 fokon addig sütöttem, míg a teteje pirulni kezdett. A biztonság kedvéért lehet tűpróbát is végezni.
Recept innen. Sok más receptet is kipróbáltam erről az oldalról, érdemes böngészgetni itt! :-)
Finom párosítás!
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg az! :-)
TörlésFinom lehetett, ahogy Vicuska is írja, a mák és a meggy jó párosítás. Ha rétest sütök, egy rúd biztos hogy készül mákkal és meggyel :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Én rétest nem szoktam sütni. Legalábbis hagyományosat nem. Egyszer rászánom magam arra is! :-)
TörlésNagyon mutatós és igen finom süteményt készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! :-)
Törlés