2018. november 20., kedd

Meggyes mákos kocka

Hogy én ezt a sütit hány hete tervezem megsütni! De mindig más lett helyette, sőt időközben a megvásárolt máknak is más sorsa lett. Végre tegnap sort kerítettem rá.
Mutatós és finom süti, leginkább a meggynek köszönhetően. Anélkül túl száraz lenne, nekem legalábbis. De érdemes volt megsütni, sőt, úgy gondolom, csokival a tetején ünnepi asztalon is megállja a helyét. De még így is, főleg mákrajongók körében.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 1 üveg lekvár (nekem eper, eredetileg meggy)
  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg darált mák
  • 3 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
Így készült:
A tésztához előbb a lisztet a margarinnal elmorzsoltam, majd belepakoltam a többi hozzávalót, s összegyúrtam.
Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam.
A tojásokat a cukorral alaposan elkevertem. Majd hozzákevertem a mikróban felolvasztott margarint, belemértem a lisztet, mákot, belekerült a sütőpor és végül a tej. Csomómentesre kevertem.
Utoljára a lecsepegtetett meggyet kevertem bele.
A tésztalapot lisztezett deszkán kinyújtottam, kikent tepsibe tettem (28×32 cm-es). Lekentem vastagon lekvárral, majd ráborítottam a mákos masszát.
'80 fokon addig sütöttem, míg a teteje pirulni kezdett. A biztonság kedvéért lehet tűpróbát is végezni.

Recept innen. Sok más receptet is kipróbáltam erről az oldalról, érdemes böngészgetni itt! :-)

6 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, ahogy Vicuska is írja, a mák és a meggy jó párosítás. Ha rétest sütök, egy rúd biztos hogy készül mákkal és meggyel :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én rétest nem szoktam sütni. Legalábbis hagyományosat nem. Egyszer rászánom magam arra is! :-)

      Törlés
  2. Nagyon mutatós és igen finom süteményt készítettél!

    VálaszTörlés