Én még nem hogy nem sütöttem, de még csak nem is ettem soha ilyet. Természetesen a gyerek kívánsága parancs. Segítségül hívtam a böngészőt, ahol rátaláltam Zsuzsa receptjére, s le is parkoltam ennél. Meggyőződtem, hogy minden összetevője fellelhető-e a kamrában, s aztán nekiláttam elkészíteni. Gergő azt mondta, igen, ilyennek kell lennie, így bízom benne, hogy tényleg Sacher-tortát sütöttem. 😊
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 20 dkg étcsokoládé
- 30 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
A bevonáshoz és a töltéshez:
- 1 nagy üveg sárgabaracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál étolaj
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam, külön edényben a sárgáját, és külön a fehérjét.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam. Azon melegen beledaraboltam a vajat, s kevergettem, míg felolvadt. Belekevertem a fele cukrot- 15 dkg-ot-, vaníliás cukrot, majd egyenként a sárgákat. Mindegyikkel alaposan elkevertem a masszát.
A habot csipet sóval és a többi cukorral keményre vertem.
A lisztet kimértem, elvegyítettem a sütőporral.
A lisztet a habbal váltakozva a csokis masszába kevertem, laza, óvatos mozdulatokkal.
Kerek, kapcsos tortaformát kikentem, (26 cm-es), beleborítottam a masszát, s 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Mire a közepe is megsült, a teteje kicsit megégett, ezért ezt vékonyan levágtam.
Mikor kihűlt, 3 lapra vágtam.
Megkentem baracklekvárral a lapokat, jó bőven, a tetejére is kentem.
Egy órányi pihentetés után a csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam, s a tetejére borítottam-kentem, hagyva, hogy lefolyjon az oldalára is. Azt is be kéne kenni, de nem akartam elrontani, így is tetszett. :-)
Szépen megnőtt sülés közben, mégsem laza az állaga. Inkább tömör, de kellemesen harapható. És nekem édes. Sokalltam is bele a cukrot, meg még a sok csoki, de most az egyszer ragaszkodtam a recepthez. Igaz, a sorrendet felcseréltem. Kicsit felgyorsítottam a munkamenetet. Meg azon még gondolkodtam, nem kell-e bele kakaó, nem lesz-e sápadt csak a csokitól, de nem lett az.
Mindent összevetve finom lett, a savanykás lekvár sokat dob rajta, bár én Gergővel ellentétben a krémes sütiket részesítem előnyben.
A receptet megtartom, Zsuzsának köszönet érte! Tervezem megsütni karácsonyra is, szeletes süti formájában, a krémes sütiket nem kedvelő családtagok kedvében járván.
Karácsonyra elkészült a szeletes változat is. Annyi különbséggel, hogy vaj helyett margarin került bele. Egyébként ugyanúgy készült, mégis lazább, levegősebb lett a tészta. No meg a kézügyben lévő szilvalekvár került bele- ez hiba volt. A baracklekvár illik igazán hozzá. Így sem volt rossz, de a tortát övező sikert nem lépte túl. A tetejére is kentem lekvárt, emiatt a csokit nem lehetett szépen elsimítani. A lényeg: elsőre jobban sikerült.
Örülök, hogy sikere volt, mi nagyon szeretjük. Én is készítettem már szelet formájában. Lehet, hogy én is betervezem karácsonyra.
VálaszTörlésZsuzsa, másnap még finomabb volt! Köszönet a receptért, máskor is fogom sütni! Jó ötletnek tartom karácsonyra, mert nem mindenki rajong a krémes-habos sütikért, a csokit meg mindenki szereti.
TörlésIgen, ennek a tortával határozottan jót tesz, ha egy-két napot áll fogyasztás előtt. Csak nehéz kivárni.... 😀
TörlésDe legalább tudom, hogy lehet és érdemes megsütni karácsony előtt 1-2 nappal! :D
TörlésBoldog népnapot Gergőnek, jó ízlése van :-)
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortátok, a sok csokitól, lekvártól nagyon finom lehetett! Én is szeretem így ráönteni a krémet a tortákra, és akkor úgy folyik le belőle, ahogy a krém akarja :-)
És avval is úgy vagyok mint Te, hogy még nem sütöttem, és nem is ettem még Sachert. Már egy ideje tervezgetem, egyszer csak összejön majd :-)
Köszönjük szépen!
TörlésÉrdemes volt megsütni, így van egy újabb családi kedvenc.
A tervezgetésről meg annyit, hogy nálam kismillió recept áll sorban, de mindig van, ami előre kerül, a hátsók maradnak. De hát mindig nem lehet sütni, már csak azért sem, mert hízunk! :D
Gyönyörű lett! Imádom a csoki, sárgabarack párosítást, ki fogom próbálni! Köszi a receptet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Verus! Sok sikert hozzá, remélem, Nektek is ízleni fog! :-)
Törlés