Rahátos kifli

Gyerekkorunkban nem dúskáltunk édességekbe; de azért pufarin, eugénia, házi csoki, törökméz, rumos csoki, rahát és halva kapható volt az áruban nem dúskáló boltokban. Szerettük őket, ha nem másért, azért, mert más nemigen volt. Itt nem kapni őket, így mikor hazamegyünk, mindig nosztalgiázunk egy kicsit, s hozunk is belőlük. A nyáron is vásároltunk belőlük. A rahát kalácsba is került, aztán kiflitöltelék is lett belőle.

Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1+ 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 kg liszt
  • 28 dkg margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárga
  • rahát tölteni
  • 1 tojás lekenni
Így készült:
A megmelegített tejben elkevertem 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot tálba tettem, elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és sárgákat, élesztős tejet és összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, még kerülhet bele. Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam, úgy egy órát.
A rahátot csíkokra vágtam.
A megkelt tésztát 8 gombócra osztottam.
Mindegyiket kerekké nyújtottam, 8 részre vágtam. Mindegyikre 1-1 darab rahátot tettem, felsodortam, meghajlítottam és tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, 180 fokon kisütöttem őket.
A tészta nem túl édes, de mivel a rahát tömény cukor némi ízesítéssel és színezékkel, épp elég édes lesz tőle. Amúgy sem szoktam édesre készíteni a kelt tésztákat, majd a töltelék megédesíti, amennyire kell.

2 megjegyzés:

  1. De szép, mosolygós kifliket sütöttél, nagyon finomak lehetnek :-) A rahátot mi is ismerjük, Torockón ettünk is belőle, hasonló kifliket, azok is finomak voltak. Egyszer mi is hoztunk rahátot, én ilyet sütöttem belőle, a torockói recept alapján:
    https://katalin-konyha.blogspot.com/2011/10/rahattal-toltott-vanilias-kifli.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :-)
      Megnéztem, mit sütöttél a raháttal. Szép kiflik! Ismerős a recept, mifelénk is sütöttek hasonlót, sőt, cukros vízbe mártották, majd kókuszba forgatták. Nagyon rég sütöttem, a maradék rahátból érdemes lenne feleleveníteni.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...