Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 kg liszt
- 12 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 2 púpozott teáskanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojás+2 sárgája
Töltelék:
- 20 dkg trappista sajt
- 10 dkg tömlős sajt
- 1 teáskanál darált pirospaprika
- 10-12 szelet sonka
- + 1 tojás lekenni, magok beszórni
Így készült:
A tejet kellemes melegre hevítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal.
Közepébe mélyedést alakítottam, beleütöttem a tojást és a sárgákat (a fehérje később fasírtban kötött ki), beleborítottam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben annyi tejfölt adagoltam hozzá, hogy könnyen dagasztható legyen- ne túl kemény, de ne is lágy.
A tésztát megdagasztottam, letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot lereszeltem, a sonkát apró kockára vágtam, s elkevertem a tömlős sajttal és pirospaprikával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 10 gombócra osztottam.
Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, előbb feleztem, majd 4, végül 8 részre vágtam. A végükre tölteléket tettem, 1-1 mokkáskanálnyit, felsodortam, meghajlítottam.
Tepsibe pakoltam, nagy csipet sóval felvert tojással lekentem, lenmaggal/köménymaggal szórtam be.
180 fokon pirosra sütöttem őket.
Finom, frissen roppanós, puha kiflik lettek.
A töltelék tetszés szerint más is lehet, csak sajt, vagy kolbász. Ízlés szerint.
Ha nem lenne elég a töltelék, a maradék tésztába sajtot vagy a hűtőben talált maradék felvágottat tehetünk.
Nagyon jól néznek ki, kívül belül egyaránt! Hasonlót én is szoktam sütni vacsira, csak sokkal kevesebb lisztből 😊😊
VálaszTörlésNagyon guszták jól összehoztad és milyen sok lehetett ebből!
VálaszTörlés