2020. március 1., vasárnap

Édes-savanyú kínai csirke

Mai ebédünk volt, meg uzsonna (Gergő pihenés közben rájárt), meg vacsorára is maradt egy kevés.
Pénteken hazafele csirkemellet vettem a húsboltba, hogy majd csak lesz belőle valami. Mivel minden felvetődött családi óhaj-sóhajt elvetettem valamiért, átfutottam az elmentett recepteket. S meg is lett a befutó. A szecsuáni csirke nagy kedvenc, gondoltam, ezzel sem lőhetek mellé. Olyannyira, hogy Fiam sugallta, kerüljön fel a blogra, legyen honnan elkészítenie saját magának is.
Akkor ezzel kezdem- vagy folytatom.


 Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirkemell
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 fej hagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 piros paprika (kápia)
  • 1 csípős paprika
  • 1 doboz darabolt ananászkonzerv
  • bors
  • 1 csapott teáskanál curry
  • 2 dl házi paradicsomlé
  • 1 dl ketchup
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál ecet
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • erős paprikakrém
  • 1 evőkanál keményítő
Így készült:
A csirkemellet csíkokra vágtam.
A zöldségeket megmostam, megpucoltam, csíkokra vágtam.
A húst az olajon párolódni tettem, sóztam. Mikor félig kész, rádobtam a zöldségeket, s lefedve párolódni hagytam.
Mikor a hús már puha -nem baj, ha a zöldségek roppanósak, sőt-, belekerült sorra a többi belevaló: a bors, curry, aztán a paradicsomlé, ketchup, a leszűrt ananászdarabok, ecet, szójaszósz, erős paprika ízlés szerint, a keményítő (a tetejére szórtam, s elkevertem benne). Megkóstoltam, ekkor került még bele só meg a cukor, mert túl savanyúnak találtam, végül az ananász levéből is öntöttem egy keveset bele. Összefőztem s kész is.
Rizs készült hozzá, mi más. Kevés olajon láng fölött néhányszor átkevertem, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem, sóztam, s fedő alatt, kis lángon hagytam megfőni. 3 dl basmati rizsből készült.

Recept innen. Persze némi változtatást eszközöltem rajta.
Jó hosszú a hozzávalók listája, de a szójaszószon és curryporon kívül minden hozzávaló megtalálható a magyar konyhában is. Egyáltalán nem bonyolult, a belevalókat meg ízlés szerint lehet adagolni. Én mindig óvatosabban fűszerezek, kóstolgatok, s utána még teszek bele ezt-azt, míg eltalálom a számunkra megfelelő ízt.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finom volt, nálunk mindenkinek ízlett! :-)

      Törlés
  2. Finomat főztél, nálunk is nagy kedvenc a kínai, tavaly november végén volt utoljára 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Nálunk is mindenki szereti a hasonló ételeket, a gyerekek szokták rendelni. Egészségesek és kiadósak. Ilyen formában meg elfogy a zöldség! :D

      Törlés