Leveles tésztából: mokkás csiga, meggyes kosárkák

A két süti egyszerre készült, igaz, nem mostanában. A csiga nem egy fantáziadús alkotás, de a kosárkák érdekesek, különlegesek. Egy régebbi Kiskegyed Konyhájában találtam a formázást, s félre is tettem, kipróbálásra. Annyira nem bonyolult, de nagyon látványos a végeredmény!
A csigák:

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (50 dkg)
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • csapott evőkanál instant kávé
Így készült:
A felengedett leveles tésztát hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. Megszórtam a cukor, kakaó, kávé keverékével. Feltekertem, ujjnyi szeletekre vágtam, előmelegített sütőben kisütöttem. 
Én sütöttem, a fotókat Gergő készítette:-) Az elfogyasztásban viszont mindenki részt vett.

A meggyes kosárkák:
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kis üveg meggydzsem
A felengedett leveles tésztát kinyújtottam, négyzetekre vágtam. Úgy emlékszem, 12 darab lett belőle. A négyzeteket összehajtottam így:
Két szélétől úgy 1-1,5 cm-re bevágtam, de a háromszög csúcsánál maradjon egyben. Kihajtottam:
A levágott szélt az ellenkező oldalra hajtottam, kissé hozzányomkodtam a tészta széléhez. A másik felével is ugyanígy jártam el:
A tésztaszéleket megkentem tojássárgával, megszórtam kristálycukorral. Előmelegített sütőben kisütöttem. Sülés után 1-1 kanál meggydzsemet tettem a kosárkák közepére. Volt, amelyik közepe felpúposodott, azt lenyomkodtam, s csakazértis megtöltöttem.
Mindkettő finom volt, de a kosárkák készítését jobban élveztem. Kelt tésztából is érdemes lenne elkészíteni; töltelékkel együtt is süthető. Ha kipróbáltam, azt is megmutatom!

16 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom mind a kettő, de ez a kosárka nagyon érdekes. Jó hogy lefotóztad mert nem hiszem hogy megértettem volna elsőre. Finom lehetett nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Az újságban is voltak fázisfotók, úgy jöttem rá én is. Mindkettő finom volt, arról, hogy melyik a finomabb, eltérőek voltak a vélemények:-)

      Törlés
  2. Mmmmmm nagyon finom!!!
    Szia Gerdi!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon mutatósak a kosárkák, látom, már tovább is gondoltad! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszi! Gondolni gondoltam, csak azt nem tudom, mikor valósítom meg!

      Törlés
  4. Nagyon guszták! El is képzeltem hájastésztából is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm! Hájas tészta... de szerettem, de soha nem készítettem. Még szebb lenne belőle, mert az olyan szép magasra nő!

      Törlés
  5. Valóban különlegesek a kosárkáid, már láttam hasonlót a franciáknál.

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Valóban az, Anazar, szeretem azt, ami másabb a megszokottnál.

      Törlés
  7. Nekem a mokkás csiga is jöhetne... De a kosárkák valóban nagyon mutatósak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, a gyerekek is a csigára jártak rá:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...