Hozzávalók:
- 30 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 8 dkg egész mák
- 1 citrom lereszelt héja + felének a leve
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- citromlé
- vagy: 20 dkg porcukor és 0,5 dl citromlé keveréke
Így készült:
A margarint mikróban megpuhítottam, majd elkevertem a cukorral, sóval, vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, mindegyikkel elkevertem. Majd hozzákevertem a mákot, citromhéjat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan elkevertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Míg hűlt, elkészítettem a mázat rá: vizet tettem melegedni egy olyan lábasba, amibe beleillik a tál, amiben a habot verem. Előbb felvertem a fehérjéket a csipet sóval, majd hozzáadtam a cukrot, s gőz fölött vertem tovább. Közben belecsepegtettem fél citrom levét. Addig vertem, míg sűrű habot kaptam, ami nem folyik le a habverőről.
A kihűlt sütire kentem a habot, nemsokára szeleteltem is.
Azért került hab a tetejére, mert volt két maradék tojásfehérjém a hűtőben. Az eredetin citromlé és porcukor keverékéből készült máz volt. (Blikk Receptek 2012. október-novemberi száma a recept forrása)
A liszt mennyiségét meg elnéztem. Csak 30 dkg kellett volna bele, de nem lett sok a 40 sem. Puha süti lett belőle; a citrom dobja fel igazán, no meg a hab a tetején.
Ez is fincsi lehetett :)
VálaszTörlésErre a sütire én sem panaszkodnék, nagyon fincsi lehet, szép magas lett! :)
VálaszTörlés