Mákos citromos szelet

Ez a süti is hétvégére készült. Mivel egyik Húgom nem szereti a vaj- vagy margarinkrémes sütiket (gyerekkori dili nála), igyekeztem kerülni ezeket. Nálunk meg a mákos sütik nem túl menőek, de szoktatom őket, most már legalább nem panaszkodtak:-)
Hozzávalók:

  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás
  • 8 dkg egész mák
  • 1 citrom lereszelt héja + felének a leve
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • citromlé
  • vagy: 20 dkg porcukor és 0,5 dl citromlé keveréke
Így készült:
A margarint mikróban megpuhítottam, majd elkevertem a cukorral, sóval, vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, mindegyikkel elkevertem. Majd hozzákevertem a mákot, citromhéjat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan elkevertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Míg hűlt, elkészítettem a mázat rá: vizet tettem melegedni egy olyan lábasba, amibe beleillik a tál, amiben a habot verem. Előbb felvertem a fehérjéket a csipet sóval, majd hozzáadtam a cukrot, s gőz fölött vertem tovább. Közben belecsepegtettem fél citrom levét. Addig vertem, míg sűrű habot kaptam, ami nem folyik le a habverőről.
A kihűlt sütire kentem a habot, nemsokára szeleteltem is.

Azért került hab a tetejére, mert volt két maradék tojásfehérjém a hűtőben. Az eredetin citromlé és porcukor keverékéből készült máz volt. (Blikk Receptek 2012. október-novemberi száma a recept forrása)
A liszt mennyiségét meg elnéztem. Csak 30 dkg kellett volna bele, de nem lett sok a 40 sem. Puha süti lett belőle; a citrom dobja fel igazán, no meg a hab a tetején.

2 megjegyzés:

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...