Hozzávalók:
- 6 közepes krumpli
- 1 teáskanál só
- 70 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás + 1 fehérje (maradék)
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál zsír
- 1 l olaj a sütéshez
Így készült:
A megpucolt krumplikat felaprítottam, s annyi vízben, amennyi ellepte, a sóval együtt feltettem főni. Mikor megfőtt, leszűrtem, összetörtem, s hűlni hagytam. Nem teljesen, csak annyira, hogy ne legyen már forró.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A meleg krumpliban elkevertem a zsírt. Szépen felolvadt benne. Hozzáadtam a lisztet, a tojásokat. Elég a két tojás, de volt egy maradék fehérjém, azt is beleborítottam.
Az élesztős tej hozzáadásával megdagasztottam. Puha, ragacsos tészta volt, de alapos kidolgozással kezdett elválni az edény falától. A kezemtől kevésbé, de tűrhető volt.
Letakarva hagytam kelni. Mivel a krumpli meleg volt, hamar, mintegy 25 perc alatt duplájára nőtt.
Lisztezett deszkára borítottam. Azért óvatosan kell bánni a lisztezéssel, mert ha sok marad a fánkon, az olajban megég a lehullott liszt.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, nagy pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki, majd a közepét is kiszúrtam.
Az olajat nagy lábasban felforrósítottam. Közepes lángon pirosra sütöttem őket.
Vaníliás porcukorral vagy lekvárral ettük, ki-ki kedve szerint.
Jó puha lett, mint a krumplis tészta szokott lenni. Fahéjas porcukorral is finom, vagy csak úgy magában, minden nélkül.
Imádom! De mivel nem tudom civilizáltan enni, ezért ritkán készítek :))
VálaszTörlésMartinelli, a fánkot nem is kell késsel-villával enni:-) De ez nem fog vissza senkit, engem sem, hogy megsüssem.
TörlésMilyen érdekes, hogy te is kilyukasztod a közepét!!
VálaszTörlésÉn a krumplisat mindig sósan készítem. Na, egyszer kipróbálom így is:))Nagyon guszták lettek!!!
Janka, én is:-) Mifelénk a krumplis fánk ismertető jegye volt a lyuk a közepén. Meg aztán különlegesebb is így.
TörlésÉn meg a Te sós fánkodat tervezem kipróbálni:-)
Nagyon finom ebédetek volt!Egyszer én is kipróbálom ezt a fánkot a babgulyás mellé.
VálaszTörlésKöszi, Zsuzsa!
TörlésÉn kiadósabb levesek mellé gyakran készítek kelt tésztát, akár fánkot, vagy buktát, lepényt.
Milyen jó kis menütök volt, ilyen tartalmas levesek mellé abszolút tökéletes a fánk! :) Nagyon guszták lettek, finom lehet a krumplis tésztával is! :)
VálaszTörlésHankka, szerintem is:-)
TörlésKöszönöm! Finom krumplis tésztával, jó puha lett.
Aminek a tésztájában krumpli van, az csak finom, puha lehet! Kipróbálós:-)
VálaszTörlésHajni, így van! Szeretem is a krumplis tésztát. Mondjuk dagasztani kevésbé, mert tud ám ragadni.
TörlésNagymamám számtalanszor készítette a gulyás-vagy bableves mellé, csak nem volt lyuk a közepén. Ezer éve nem ettem...:(
VálaszTörlésDe szívesen lekapnék egyet a fotóról...:)
Zsuzsa, kapj le nyugodtan kettőt is:-)
TörlésNagymamám és Anyukám is ilyesmit készített a laktatós levesek mellé, én folytatom a hagyományt.
De jó lenne most ebéd utánra, vagy akár ebédnek egy tartalmas leves után.
VálaszTörlésLilla, ebéd utánra is jó ám, jövés-menés közben bekaptunk egyet-egyet az ebéd utáni maradékból:-)
TörlésMi a krumplifánkot sósan szoktuk csinálni. Persze ahány ház, annyi szokás. biztos finom így is.
VálaszTörlésMarisz, én még nem sütöttem sós fánkot, de Jankánál is így láttam. Hamarosan ki is fogom próbálni!
TörlésNagyon guszták lettek, és biztosan finomak is. Krumplis tésztájú fánkot még nem ettem. Nálunk is ritkán készül, de akkor is a férjem süti :) és mi is ki szoktuk szúrni a közepét :) úgy jobban átsül.
VálaszTörlésKatalin, köszönöm!
TörlésAz én Férjem nem igazán ragad fakanalat, legfeljebb segít, ha megkérem. Pedig néha megengedném, hogy átvegye a stafétát:-)
Fánknak még nem ettem, de a lángos receptem ilyen! mit számít, fánk vagy lángos, édes vagy sós, mindkettő olajba sül..ettől finom :)
VálaszTörlésIgen, ettől finom és egészségtelen:-) De néha bűnözni is kell, nem?
Törlés