2013. január 20., vasárnap

Krumplis fánk

Ha nem is túl gyakran, de szoktam fánkot sütni. Évente kétszer, háromszor azért kikövetelik. Semmi bajom vele, szívesen sütöm, meg aztán olcsó, kiadós és kapós is, mégis mellőzött. Talán mert olajban kell sütni... Hogy, hogy nem, még egy sincs a blogon. Most már lesz. Tegnap sült, babgulyás mellé második fogásnak. Jó sok lett belőle. A tegnapot átvészelt néhány darabot pedig megreggelizte Férjem. Éppen ezért iparkodtam még azon frissiben megörökíteni.

Hozzávalók:
  • 6 közepes krumpli
  • 1 teáskanál só
  • 70 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás + 1 fehérje (maradék)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 l olaj a sütéshez
Így készült:
A  megpucolt krumplikat felaprítottam, s annyi vízben, amennyi ellepte, a sóval együtt feltettem főni. Mikor megfőtt, leszűrtem, összetörtem, s hűlni hagytam. Nem teljesen, csak annyira, hogy ne legyen már forró.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. 
A meleg krumpliban elkevertem a zsírt. Szépen felolvadt benne. Hozzáadtam a lisztet, a tojásokat. Elég a két tojás, de volt egy maradék fehérjém, azt is beleborítottam.
Az élesztős tej hozzáadásával megdagasztottam. Puha, ragacsos tészta volt, de alapos kidolgozással kezdett elválni az edény falától. A kezemtől kevésbé, de tűrhető volt. 
Letakarva hagytam kelni. Mivel a krumpli meleg volt, hamar, mintegy 25 perc alatt duplájára nőtt.
Lisztezett deszkára borítottam. Azért óvatosan kell bánni a lisztezéssel, mert ha sok marad a fánkon, az olajban megég a lehullott liszt.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, nagy pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki, majd a közepét is kiszúrtam. 
Az olajat nagy lábasban felforrósítottam. Közepes lángon pirosra sütöttem őket.
Vaníliás porcukorral vagy lekvárral ettük, ki-ki kedve szerint.
Jó puha lett, mint a krumplis tészta szokott lenni. Fahéjas porcukorral is finom, vagy csak úgy magában, minden nélkül.

20 megjegyzés:

  1. Imádom! De mivel nem tudom civilizáltan enni, ezért ritkán készítek :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, a fánkot nem is kell késsel-villával enni:-) De ez nem fog vissza senkit, engem sem, hogy megsüssem.

      Törlés
  2. Milyen érdekes, hogy te is kilyukasztod a közepét!!
    Én a krumplisat mindig sósan készítem. Na, egyszer kipróbálom így is:))Nagyon guszták lettek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, én is:-) Mifelénk a krumplis fánk ismertető jegye volt a lyuk a közepén. Meg aztán különlegesebb is így.
      Én meg a Te sós fánkodat tervezem kipróbálni:-)

      Törlés
  3. Nagyon finom ebédetek volt!Egyszer én is kipróbálom ezt a fánkot a babgulyás mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Zsuzsa!
      Én kiadósabb levesek mellé gyakran készítek kelt tésztát, akár fánkot, vagy buktát, lepényt.

      Törlés
  4. Milyen jó kis menütök volt, ilyen tartalmas levesek mellé abszolút tökéletes a fánk! :) Nagyon guszták lettek, finom lehet a krumplis tésztával is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, szerintem is:-)
      Köszönöm! Finom krumplis tésztával, jó puha lett.

      Törlés
  5. Aminek a tésztájában krumpli van, az csak finom, puha lehet! Kipróbálós:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, így van! Szeretem is a krumplis tésztát. Mondjuk dagasztani kevésbé, mert tud ám ragadni.

      Törlés
  6. Nagymamám számtalanszor készítette a gulyás-vagy bableves mellé, csak nem volt lyuk a közepén. Ezer éve nem ettem...:(
    De szívesen lekapnék egyet a fotóról...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, kapj le nyugodtan kettőt is:-)
      Nagymamám és Anyukám is ilyesmit készített a laktatós levesek mellé, én folytatom a hagyományt.

      Törlés
  7. De jó lenne most ebéd utánra, vagy akár ebédnek egy tartalmas leves után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, ebéd utánra is jó ám, jövés-menés közben bekaptunk egyet-egyet az ebéd utáni maradékból:-)

      Törlés
  8. Mi a krumplifánkot sósan szoktuk csinálni. Persze ahány ház, annyi szokás. biztos finom így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, én még nem sütöttem sós fánkot, de Jankánál is így láttam. Hamarosan ki is fogom próbálni!

      Törlés
  9. Nagyon guszták lettek, és biztosan finomak is. Krumplis tésztájú fánkot még nem ettem. Nálunk is ritkán készül, de akkor is a férjem süti :) és mi is ki szoktuk szúrni a közepét :) úgy jobban átsül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      Az én Férjem nem igazán ragad fakanalat, legfeljebb segít, ha megkérem. Pedig néha megengedném, hogy átvegye a stafétát:-)

      Törlés
  10. Fánknak még nem ettem, de a lángos receptem ilyen! mit számít, fánk vagy lángos, édes vagy sós, mindkettő olajba sül..ettől finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ettől finom és egészségtelen:-) De néha bűnözni is kell, nem?

      Törlés