2013. január 23., szerda

Kakaós és paprikás csiga

Vacsorára kenyérlángost terveztem, de Lányom azt javasolta, süssek inkább kakaós csigát, mert olyan rég volt. Valóban rég sütöttem, pedig egy időben gyakran készült, fahéjas csigával váltakozva. Tényleg, az is igencsak mellőzött lett.
Még nem dagasztottam meg a tésztát, így változtathattam rajta, de az odakészített tejfölt és sajtot is fel szerettem volna használni. Így lett sajtos-tejfölös csiga -hagymát és szalámit, amit a kenyérlángosra szántam, nem mertem tenni bele, bár így utólag úgy gondolom, nem rontotta volna el-, meg Hédi kívánságára kakaós.



Hozzávalók:
  • 1 kg liszt (ebből 10 dkg rétesliszt)
  • 15 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
A sajtos töltelékéhez:
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg ömlesztett sajt
  • nagy csipet só
  • csipet fehérbors
  • 1 mokkáskanál paprika
A kakaós csigákhoz:
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó
Így készült:
3 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A liszthez hozzáadtam a sót, elmorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt és az élesztős tejet. Még fél dl tej kellett bele, hogy összeálljon a tészta. Alaposan megdagasztottam. Letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, két részre osztottam. A kakaós csigának szánt rész lett a nagyobb.
A tejfölt összekevertem a sajttal, fűszerekkel.
A margarint mikróban kicsit megolvasztattam, majd elkevertem a cukorral és a kakaóval.
Előbb a sóst sütöttem. A tésztát enyhén lisztezett deszkán hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, amilyen vékonyra tudtam. Rákentem a tejfölös tölteléket, felsodortam, ujjnyi szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Kissé szorosan lettek, hogy beleférjenek egy tepsibe, össze is nőttek. De sülés után szépen szét lehetett szedni őket.
190 fokon sütöttem.
A kakaós csigának szánt tésztát két részletben nyújtottam ki, mivel ez nagyobb volt. Felére rákentem fele tölteléket, felcsavartam, szeleteltem. Ezek már nem fértek el egy tepsibe, így két adagban sültek ki.


Nekem a sós ízlik jobban, a gyerekeknek a kakaós. Még jó, mert holnap azt csomagolom nekik tízóraira. Nekem meg marad a sajtos:-)
Mikor egy tésztából készül édes és sós is, semleges ízűre dagasztom: kevés só és annyi cukor kerül bele, amennyi az élesztő felfuttatásához kell. Aztán majd a töltelék ízesíti édesre vagy sósra. A sós töltelékéhez annyi sót tettem, hogy érződjék rajta. Ez függ a sajttól is, mennyire sós. A kakaósba tett 10 dkg cukor nem sok, aki édesen szereti, többet is tehet. 

7 megjegyzés:

  1. Én is a sós csigára esküszöm:) A lányom fahéjas csigát rendelt, úgyhogy hamarosan én is csigákat tekerek majd:) Nagyon csini csigákat készítettél!

    VálaszTörlés
  2. A kakaós csigáidból most szívesen kóstolgatnék! Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem simán mehetett volna bele sonka is, na de majd legközelebb, igaz? :)

    VálaszTörlés
  4. Nkem is a sós esne jól most inkább:) Jó kis vacsi, s az jó,mikor a gyerekek ilyen konkrét kívánságokkal állnak elő. nem kell gondolkozni mit is főzzél:)

    VálaszTörlés
  5. Jó ötlet, hogy kétfélét sütöttél, édeset és sósat, így mindenki válogathat kedvére! :) Én sósat kérek! :)

    VálaszTörlés
  6. A lányom a sóst kéri mindig. Szoktam én is így kettőt egy csapásra, mert így mindenki azt eheti amit éppen akar.
    Szép csiguszaid lettek! :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta - mindkettő. Enném egyiket a másik után... :o)

    VálaszTörlés