Almás-túrós pite

Adtam magamnak egy hónapot, hogy alkalmazkodjak a régi-új helyzethez, kialakuljon egy elfogadható napirend, amibe minden fontos tennivaló belefér, meg hogy utolérjem magam. Nem mondhatom, hogy ez megtörtént, de ideje volna a blogra és a kedves blogtársakra is időt szakítani, mert be kell vallanom, hogy csupán FB-ról értesültem erről-arról, akkor is telefonról kukkantottam be kávézás vagy estebéd közben.
Sütni sütöttem, többnyire fotó is készült, időnként receptet is lefirkantottam, így volna mit közzétennem. A legutóbbival kezdem, vagy inkább folytatom.
Tegnap-ma nálunk gyűlt össze a társaság egy "nyárbúcsúztató" bulira, ami igen jó hangulatban zajlott. Nem annyira a sütiknek köszönhetően, amiket készítettem, sokkal inkább a kellő mennyiségű alkohol eresztette meg a pasik tréfálkozó kedvét.
Sütöttem kalácsot, pogácsát, almás-túrós pitét és egy tortácskát a szeptemberben születettek számára.
Az almás pite Sógorom első számú kedvence, de mindenki más is szereti. Hogy ne csak a megszokott legyen, ráadásul két hete is készült egy nagy tepsivel, túróval bolondítottam meg. Vagyis inkább az alma bolondította meg a túrót, mert az lett az uralkodó íz.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojássárga
  • kb. fél dl tej
Az almatöltelékhez:
  • 6 nagy alma
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 mokkáskanál fahéj
A túrós réteghez:
  • 40 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 3 evőkanál gríz
Így készült:
Előbb a tészta készült el: a lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral, majd a tojássárgák és annyi tej hozzáadásával, hogy összeálljon a tészta, összegyúrtam.
Pihenni hagytam, míg a töltelékek elkészültek.
Az almákat lereszeltem, majd kicsavartam a levét. Hozzáadtam a cukrot, fahéjat, grízt, alaposan összekevertem.
A túrót villával áttörtem, majd a többi hozzávalóval összekevertem.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket tepsibe helyeztem, elsimítottam rajta az almát, erre került a túró, végül befedtem a másik lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Kihűlve szeletelhető.
Melegen is próbálkoztam a szeleteléssel, mert alig vártam, megkóstolhassam, de nem hagyta magát. Az omlós tészta nem akart egészben maradni. Kihűlés után viszont semmi gond nem volt már vele. Attól sem kellett félnem, hogy nem fog elfogyni:-)

12 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy újra itt vagy! Finom lehetett a süti, és jó a hangulat a bulin :-)
    Igen, lassan vége a nyárnak, ha akarjuk, ha nem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Sajnos, vége, s még az őszből is eltelt egy hónap. Bár még reménykedek egy kis vénasszonyok nyarába... Engem nagyon tud nyomasztani a párás, ködös, nyirkos idő, meg a korán sötétedés.

      Törlés
  2. Hiányoltalak is, jó, hogy újra itt vagy. :) Ősztől kezdődően nálunk is gyakran készül almás pite, milyen jó ötlet egy kis túróval feldobni, nagyon fincsi lehet így is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm, jó érzés hiányoltnak lenni:-)
      Finom volt bizony túróval is az almás pite! De a sima hagyományos is közkedvelt nálunk -is.

      Törlés
  3. Remélem sikerül megtalálnod az arany középutat minden fontos tennivaló között! Fincsit sütöttél! Tetszik! Viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csigabige, még nem sikerült, szerintem nem is fog:-)
      Köszönöm! Sok sikert hozzá!

      Törlés
  4. Az a fránya napirend....remélem sikerül kialakítanod - és nekem is egyszer végre... ;-)) Túró&alma együtt...nem rossz ötlet! Hmmm... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan már, Zsuzsa, már kezdek lemondani róla. Mindig közbejön valami, ami felborítja a törékeny egyensúlyt, aztán torlódik megint a sok tennivaló. Majd jön a szünet:-)
      Nem bizony, a túró és alma külön-külön is nyerő, hát még együtt!

      Törlés
  5. Egyszer már nálunk is volt túró-alma páros és nagyon ízlett. Ez a pite is nagyon finomnak tűnik! :)
    Nehéz úgy alakítani a mindennapi teendőket, hogy mindenre jusson időnk ami fontos lenne, néha sikerül, néha kevésbé, de azért örülök, hogy sikerült egy kis időt szakítani a blogra is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Okki, valóban finom volt!
      Főleg így nehéz, hogy ketté van szakítva a napom. Mert 10 vagy 11 és 5 között dolgozom. Délelőtt alig van időm valamire, délután már meg alig van kedvem valamire. Mindig csak a muszáj dolgokra:-)

      Törlés
  6. Nagyon jó párosítás mindkettőt szeretem! Napokban voltál eszembe hogy merre vagy? Érdekes nem mindig jövök , de hiányod feltűnt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm!
      Igyekszem jönni, ha ritkán is, hogy kevésbé hiányozzak:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...