2015. július 24., péntek

Joghurtos-málnás őzgerinc

Nagyon vártam az este a hűsítő esőt, de ide nem jutott belőle. Ma legalább a szél fúj, így elviselhetőbb a meleg. Estére sütni is szeretnék, ideje volna már 3 hét után! :-) Igaz, előtte sütöttem annyit, hogy van bőven mit közzétegyek. Ezt éppen nem sütöttem, csak hűtőben dermesztettem, még málnaérés idején.

Hozzávalók, 2 őzgerincformához:

  • 12 darab babapiskóta
  • 6 dl gyümölcsjoghurt (fele epres, fele meggyes volt)
  • 4 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag (20 g) zselatin
  • 20-25 dkg málna
Így készült:
A két formát kibéleltem fóliával. Az alját kiraktam egy-egy sor málnával, kétoldalt babapiskótával. 3- 3 fért el a formában. 
A zselatint 1 dl vízben forrásig melegítettem, vagyis addig, míg jó forró lett s feloldódott, de főzni nem kell. (Illetve a csomagoláson lévő utasítás alapján készítjük elő.)
A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem.
A joghurtot elkevertem a zselatinnal, ami még meleg volt, több részletben hozzákevertem a habot, végül a maradék málnát.
A krémet elosztottam a formákban, majd a tetejére is raktam 2-2 sor babapiskótát.
A fólia szélét ráborítva hűtőbe tettem, s legalább fél napot hagyjuk dermedni.
A formából kiborítva szeleteljük.

A család türelmetlen volt, néhány óra elteltével követelték a "sütit". A krém megdermedt, de a piskótának nem volt ideje átpuhulni, így szeletelés közben kissé elveszítette a formáját. De nem törődtek ezzel, hamarosan híre-pora sem maradt! :-)
Cukor több is kerülhet bele ízlés szerint, én nem szoktam agyonédesíteni a sütiket. Készülhet natúr joghurttal is, több és bármilyen idénygyümölccsel, vagy télen befőttel, fagyasztott gyümölccsel. 
Az elkészítéséhez nem kell sok idő, a dermedési időt viszont ajánlatos lenne kivárni! :-)


6 megjegyzés:

  1. De jó hűsítő lehetett! És a formája is nagyon tetszetős! Szerintem nem ártott neki a szeletelés :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Azért kicsit lelapult szeletelés közben, de annál jobban fogyott! :-)

      Törlés
  2. Hű, de nagyon szeretem az ilyen joghurtos finomságokat! Tetszetősen néz ki. Málna már nincs, de szerintem őszibarackkal is finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanilin, köszönöm! Mi is szeretjük, szerintem meg sem bírnánk unni. Őszibarackkal is finom, de akár fagyasztott gyümölcsökkel is.

      Törlés
  3. Nagyon guszta ! Egyszer ribizlivel csináltam ilyen joghurtos finomságot.Nagyon finom lehetett a málnával !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! A ribizli is finom az ilyen jellegű sütiben! Sőt, mindenben finom! :-)

      Törlés