2015. július 27., hétfő

Tökös-túrós rétes

Szombat estére végre ideért az enyhülést hozó hidegfront. Az első dolgom az volt, hogy a teraszon élvezzem a jólesően hűs szellőt (szerencsére vihart nem kaptunk), a második meg, hogy bekapcsoljam a sütőt. :-) Három hét után. Elsőként egy számomra új - de szerintem nem vagyok ezzel egyedül- receptet próbáltam ki. Érdekesnek találtam, s nagyon kíváncsi voltam a végeredményre. Akik kóstolták, senki sem találta ki, mi van a túró mellett a töltelékben, de mindenkinek ízlett. Még azután is, hogy elárultuk, a nem mindenki által kedvelt tök van benne. Tényleg nagyon finom! S a tésztája is jól sikerült, bár még nem csináltam ilyet. No nem az az igazi vékonyra húzott rétestészta, hanem -s ez is érdekes- rántással rétegezett gyúrt tészta.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejföl 
  • 50-60 dkg liszt
  • 2,5 dl olaj
  • 25 dkg liszt
A töltelékhez:
Feléhez:
  • 50 dkg lereszelt tök
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál gríz
A másik feléhez:
  • 20 dkg reszelt tök
  • 50 dkg túró
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 16 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál gríz
Így készült:
Előbb a rántást készítettem el: az olajon a 25 dkg lisztet világos zsemleszínűre pirítottam, sűrűn megkavargatva.
Hűlni hagytam.
Közben a tojást, tejet, tejfölt tálba tettem (eredetileg 2 pohár kefir kell hozzá, de nekem nem volt otthon, ezért használtam fele-fele arányban tejet és tejfölt), s adagolni kezdtem hozzá a lisztet. Már 55 dkg-nál tartottam, s még mindig gyúrtam hozzá kétszer 1-1 evőkanálnyit, mert még mindig lágynak találtam. Szóval annyi liszt kell bele, amennyit felvesz. Nem gyúrtam azért keményre, hanem olyan könnyen nyújthatóra.
Mikor a rántás kihűlt, a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, rákentem az olajos-lisztes keveréket, s feltekertem, mint a kalácsot. 6 részre osztottam.
Elkészítettem a kétféle tölteléket: egyszerűen összekevertem a hozzávalókat. Gríz az eredeti recept szerint nem kellett bele, de lágynak találtam a keveréket, s féltem, eláztatja majd a tésztát, ezért 3 púpos evőkanál grízt kevertem hozzá.
Az egyes tésztadarabokat sorra kinyújtottam, elosztottam rajtuk a tölteléket s feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 
190 fokos sütőben addig sültek, míg a teteje szépen megpirult. 
Hármasával sültek ki a rétesek.

A receptet FB-on, ezen az oldalon találtam. Nem először inspirálódok innen, sok jó recept lelőhelye ez.
A következő alkalommal tökös-mákos rétest fogok sütni, az is finomnak ígérkezik. Ráadásul fagyasztott tök is használható, így a téli hónapokban is lehet élvezni ezt a sütit. Én mindig rakok el lereszelve a fagyasztóba belőle, eztán többet fogok! :-) 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a recept köszi hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a recept köszi hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, kedves Karamella! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! :-)

      Törlés
  3. Nagyon különleges! Bár én nem rajongok a tökért, szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppen azért volt muszáj elkészítenem, mert olyan különleges. Kíváncsi voltam rá, milyen lesz. A tök egyáltalán nem érződik benne, amúgy a gyerekeim sem szeretik, csak rántva. De a rétest nyakalták! :-)

      Törlés
  4. Ez valóban egy nagyon különleges rétes! Úgy néz ki, mint egy igazi nyújtott rétes, szóval nagyon szép :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Még soha nem készítettem igazi rétest, mifelénk nem is sütötték. De ez a tészta tényleg jól működik, szépen levelesedett. S feltételezem, gyorsabb is, mint az igazi.

      Törlés