Hozzávalók:
- 5 tojássárga
- 20 dkg cukor (ebből 6 dkg házi vaníliás cukor)
- 5 dl házi tej
- 4 dl tejszín
Így készült:
A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd apránként hozzátöltöttem a tejet. Kis lángon melegedni tettem, közben állandóan kavartam. Vigyázni kell, ne főjön, csak épp besűrűsödjön, az első jelre, hogy főni akar, le kell venni a lángról. Különben hajlamos összekapódni a sárgája.
Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A tejszínt kemény habbá vertem, s több részletben hozzákevertem a kihűlt tojássárgás keverékhez.
Fedeles dobozba öntöttem, s beraktam a mélyhűtőbe.
A vaníliás cukor helyett kerülhet bele egy vaníliarúd kikapart belseje. Legközelebb kicsit csökkenteném a cukor mennyiségét, mert nekem túl édes.
Nincs fagyigépem, abban biztos krémesebbre fagyna. De így is teljesen élvezhető volt, miután hagytuk kicsit "melegedni". És tényleg madártej ízű!
Egy velszi szakácskönyv receptjében az arányok: 3 tojássárga, 100 gr cukor, 550 ml habtejszín, fél kávéskanál vaníliakivonat. Nem melegíti, csak habosra kavarja a tojássárgát a cukorral, beleforgatja a felvert tejszínhabot, vaníliát. Krémesre fagy. Lehet gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval, darált pörkölt mogyoróval stb. is készíteni.
VálaszTörlésMária, köszönöm szépen a receptet, tesztelni fogom! :-) Egyetlen aggályom, hogy nyersen van benne a tojássárga. Ez az egyik ok, amiért szeretem felfőzni, a másik meg, hogy sűrűsödik közben. De kevés tejben hőkezelve gondolom hasonlóan krémes állagot lehet elérni.
TörlésDe jó lehet, szívesen megkóstolnám :-) A mai eső után kicsit hűlt a levegő, de még így is elég meleg maradt.
VálaszTörlésMa ette meg a maradékot Leányzóm, így nem tudok kóstolót küldeni...
TörlésItt bezzeg nem esett, de 10 km-rel odébb szakadt. Pedig de kéne egy kis eső, persze vihar nélkül...