Nyaralás utáni bevásárlás során gyümölcsből is felszerelkeztünk. Többek között sárgabarack és szilva is került a kosárba, s tegnap hirtelen felindulásból nekiláttam gombócot gyártani belőlük. Nem volt túl jó ötlet, a gonosz krumplis tészta most a szokásosnál jobban kellemetlenkedett. Tettem én hozzá zsírt is, mégis úgy ragaszkodott a kezemhez, hogy alig bírtam lebeszélni róla. Ráadásul folyamatosan lágyult is, nem mértem, de úgy saccolom, 70-75 dkg lisztnél tartottam már, amit belegyúrtam s elterítettem a deszkán. No de pimaszkodás a tészta részéről ide vagy oda, a gombóc elkészült, egy része szilvával, másik része sárgabarackkal töltve. Még nem készült vegyesen, de mindkettőt szeretjük, rangsorolás nélkül. Most ez is megszületett: nagy egyetértésben megállapítottuk, hogy a barackos finomabb.
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 2 tojás
- 1 evőkanál zsír
- 50-70 dkg liszt
- szilva és kajszibarack
- fahéjas cukor
- zsemlemorzsa
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
Így készült:
A krumplit héjában megfőztem, még melegen megpucoltam. Hagytam kihűlni, majd lereszeltem.
Hozzáadtam a tojásokat és zsírt, és több részletben a lisztet. Addig gyúrtam hozzá a lisztet, míg elég keménynek találtam a tésztát.
A morzsát az olajon megpirítottam, gyakori kevergetések közepette, mert hajlamos pillanatok alatt odaégni.
A gyümölcsöket megmostam, félbevágtam, kimagoztam. A nagyobb barackszemeket negyedeltem.
Megkevertem a fahéjas cukrot: 15 dkg-nyi cukorhoz 1 mokkáskanál őrölt fahéjat kevertem.
Közben a tészta fogta magát s újra meglágyult, ezért még gyúrtam hozzá lisztet.
Alaposan meglisztezett deszkára borítottam, a tetejére is szórtam a lisztből, így kezdtem nyújtani. Néhol mégis leragadt, ide megint lisztet szórtam.
Négyzetekre vágtam a tésztát, mindegyikre 1-1 darab gyümölcs és csapott teáskanál fahéjas cukor került. A tészták sarkait egymásra hajtottam, alaposan lenyomkodtam, hogy majd ne tudjon kiszökni a cukor. Lisztezett deszkára pakoltam őket, miközben odatettem 2-2,5 l vizet főni a sóval.
Mikor a víz főtt, belepakoltam egy adag gombócot- egyszerre 8-10 darabot. Miután feljöttek a víz tetejére, még 10 percet főztem kis lángon.
Lyukas kanállal szedtem ki őket, alaposan lecsepegtetve. Megforgattam a prézlibe, s tálba pakoltam őket.
Nem csak a leírás, az elkészítés is hosszadalmas, ezért nem is készül többször, mint évente 2-3 alkalommal.
Van már a blogon gombócrecept, itt. Nem sok különbség van az elkészítés módjában, talán annyi, hogy újabban zsírt is teszek a tésztába. Ezúttal így is igencsak ragadós volt a tészta, de volt, amikor jó szolgálatot tett. Talán a krumplitól függ, vagy a liszt tehet róla... Arról is olvastam vitát, hogy kell-e a krumplis tésztához tojás. Én mindig teszek, van, aki nem.
2019.07.11.
Ezúttal csak barackos készült, saját termésű gyümölcsből. Ez volt ám a finom!
Leányzó megint megállapította, hogy barackos finomabb, mint a szilvás. Tényleg finom! 😋
Ezúttal a tésztával is egész jól elvoltam, lehet azért, mert előző nap főztem meg a krumplit, s volt ideje teljesen kihűlni. Zsír került bele most is, meg tojás 3 is, mert egész sok összegyűlt, s igyekszem apasztani a mennyiséget.
Igaz, nem is gombócok, Anyuka-féle párnácskák készültek. De csak a forma más!
2019.07.11.
Ezúttal csak barackos készült, saját termésű gyümölcsből. Ez volt ám a finom!
Leányzó megint megállapította, hogy barackos finomabb, mint a szilvás. Tényleg finom! 😋
Ezúttal a tésztával is egész jól elvoltam, lehet azért, mert előző nap főztem meg a krumplit, s volt ideje teljesen kihűlni. Zsír került bele most is, meg tojás 3 is, mert egész sok összegyűlt, s igyekszem apasztani a mennyiséget.
Igaz, nem is gombócok, Anyuka-féle párnácskák készültek. De csak a forma más!
Akkor megkínlódtál vele, de ahogy látom szépre sikerültek :-) Finom lehet a sárgabarackos, még nem ettem ilyet.....
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! A krumplis tészta mindig próbára tesz, de nem hagyom magam! :-) Érdemes barackkal kipróbálni, nekünk jobban ízlett, mint szilvásan.
TörlésLátom megelőztél :) Kérem is azt a tálat azonnal! :)
VálaszTörlés:-) Igyekezz, hogy utolérj!
TörlésTál elküldve, csak el ne tévedjen útközben! :-)