A krémhez:
- 5 evőkanál rétesliszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 10 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg vaj
- 18 dkg cukor
A kekszes masszához:
- 50 dkg darált keksz
- 8-10 dkg darált dió
- 18 dkg porcukor
- 2 púpozott evőkanál kakaó
- fél üvegcse rumaroma
- 3,5- 4 dl tej
- 2 evőkanálnyi kókuszreszelék a szóráshoz
Így készült:
A krémmel kezdtem: a réteslisztet simára kevertem kevés tejjel, majd a többi tejet is fokozatosan hozzákevertem. A vaníliás cukor is belekerült, és állandóan kevergetve sűrűre főztem. Még azon forrón, amint levettem a lángról, hozzákevertem a kókuszreszeléket és a vajból 4-5 dekányit.
Hagytam kihűlni, közben időnként megkavartam.
A többi vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a kókuszos pépet.
Következett a kekszes rész: tálba tettem a kekszet, diót (több, mint 8, de nem egészen 10 dkg volt), porcukrot, kakaót tálba tettem. Hozzáadtam a rumaromát és 3 dl tejet. Gyúrni kezdtem, majd fokozatosan adagoltam bele a maradék 1 dl tejet. Pici maradt belőle, mire megfelelő állagú lett a massza: kemény, de formázható legyen.
Két részre osztottam, egyik felét két réteg alufólia között kinyújtottam, -az alsót megszórtam kókuszreszelékkel- ,fele krémmel lekentem s szorosan feltekertem.
Hasonlóan jártam el a másik felével is.
Hideg helyen érdemes tartani, úgy lehet megfelelően szeletelni.
Szeretjük a kekszes sütiket. Számtalan változatban, formában készülhet, a töltelékkel is lehet variálni. Legtöbb recept csak vaj-cukor-kókusz keverékkel tölti, nekem úgy túl tömény, szeretem megszelídíteni vagy pudinggal, vagy lisztes péppel.
Nekem soha nem sikerül szép vékonyra kinyújtani a kekszes alapot, így nem annyira szépek, de azért finomak! 😊
Én csak a hagyományos tekercset szoktam készíteni, de ezzel a krémmel biztos finomabb, krémesebb :-)
VálaszTörlésÍgy van, ezzel a krémmel könnyedebb, krémesebb, többet tudok enni belőle- ez viszont hátrány! :D
TörlésAz ilyen tekercseket nagyon szeretem, figyelnem is kell ne egyek sokat! Nagyon guszta a dió pedig csak még jobbá teszi!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Az a baj, hogy én szeretem őket, mint minden kekszes édességet...
TörlésNálunk is sokszor készül hasonló sütés nélküli finomság. Mindig az kerül bele, ami éppen otthon van. Szeretem, mert jól variálható.
VálaszTörlésSzerintem szépek lettek a szeletek, egyáltalán nem vastag a kekszes réteg.:)
Köszönöm szépen, Okki! :-) Tényleg sokféleképpen készülhet, ezért -is- szeretjük! Mikor ez készült, gondolkodtam rajta, hogy a töltelékbe kerüljön a dió. De majd legközelebb!
Törlés