2019. január 7., hétfő

Szezámmagos rántott hús bulgurral és kapros káposztasalátával

Azt hiszem, nem tudnék annyi rántott húst sütni, hogy azt mondja a család, most már elég volt, látni sem akarjuk egy darabig. Lehet azért van ez, mert nem sütök gyakran, mert bár az olajban sült ételek a legfinomabbak, mégis mindig enyhe lelkiismeret-furdalással teszem eléjük, tudván, hogy a felhevült olaj nem tesz jót nekünk. S nem a sült krumpli a kedvencem nekem is? Én azt nem tudnám megunni... Na szóval időnként jó étvággyal eszünk egészségtelen dolgokat. De akkor legalább a körete legyen egészséges(ebb). A bulgur egyike azon "újmódi" húskísérőknek, amelyre nem mondták, hogy ilyet többet ne csinálj. Hát akkor időnként készül. A kapros káposztasaláta pedig nagy kedvenc. Bármihez. Még úgy magába is finom.
Hozzávalók:
A rántott húshoz:

  • vékonyra szeletelt csirkemell
  • só, bors, paprika keveréke
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • szezámmag
  • olaj és/vagy zsír a sütéshez
A bulgurhoz:
  • 50 dkg bulgur
  • pici olaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
A káposztához:
  • kisebb fej káposzta fele
  • 1 nagy pohár natúr joghurt
  • apróra vágott kapor (most fagyasztott)
Így készült:
A hússzeleteket megszórtam só-bors-paprika keverékével.
Egyenként lisztbe, csipet sóval felvert tojásba, zsemlemorzsa és szezámmag keverékébe mártottam.
Kis lángon, olaj és zsír keverékében sütöttem őket.
A bulgurt 1-2 evőkanál olajon kissé megpirítottam. Felöntöttem 1 liter vízzel, az ételízesítővel és kevés sóval fedő alatt, kis lángon addig hagytam főni, míg a vizet beitta. Ez idő alatt kellően megpuhul.
A káposztát apróra vágtam, nagy csipet sóval összekevertem. Hagytam így állni 10-15 percig, majd összekevertem a joghurttal és kaporral. Akár azonnal fogyasztható.
A rántott hús fagyasztható, Fiamnak tettem belőle a mélyhűtőbe, s legközelebb nagy örömmel vitte el magával. Valószínűleg a bulgur is jó felolvasztás után, de ez olyan könnyen és gyorsan elkészíthető, hogy felesleges tölteni vele a fagyasztót. A káposzta meg semmiképp, az csak frissen jó. Másnapig tárolva a hűtőben még élvezhető, de nem érdemes nagy adagot készíteni belőle, mert igazán frissen, a készítés napján finom. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a husid a körettel és a káposztával :-) Így ahogy van a tányéron, jöhetne is :-)
    Olajban kisülteket én is a minimálisra csökkentem, pedig nagyon szeretjük. Most karácsonyra sütöttem hasábkrumplit, ha már egyszer ünnep, akkor együnk finomat :-)
    Bulgurt is készítettem már egy-kétszer, rántott húshoz még nem, de ahhoz is finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-)
      Hát az a baj, hogy mi is szeretünk mindent, ami olajban sül. Minden nap nem eszünk ilyesmit, de néha elengedjük a gyeplőt.

      Törlés