2019. július 20., szombat

Meggyes-mákos pite

Ez is egy olyan mákos süti, ami ízlett a családnak. A receptet itt találtam, s majdnem be is tartottam. Én, aki csökkenteni szoktam a cukormennyiséget, most növeltem. Az egész sütibe 16 dkg cukor kellett volna. Kevésnek találtam, főleg a savanyú meggy mellé, ezért a töltelékbe az eredeti 10 dkg helyett 20-at tettem. És nem lett túl édes.


A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás 
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 30 dkg kimagolt meggy (friss)
  • +4-5 evőkanál sárgabaracklekvár lekenni a tésztát
  • + porcukor beszórni
Így készült:
A tésztához a lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Picit lágy lett, ezért még egy evőkanálnyi lisztet gyúrtam hozzá, így jó lett.
A töltelékhez a tejet a cukorral és a citromhéjjal felfőztem, majd a mákot és grízt is belekevertem, ezzel is felfőztem. Hagytam hűlni, míg kinyújtottam a tésztát. 
A tésztát két részre osztottam. Lisztezett deszkán mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem a lekvárral.
A meggyet a mákhoz kevertem, elosztottam a lekváron, elegyengettem, majd befedtem a másik lappal.
A tetejét megszurkáltam,így tettem 180 fokos sütőbe.
Addig sült, míg teteje szépen megpirult.
Még melegen porcukorral szórtam be.

Igazán finom lett, az a fajta, amelyiknél nem állok le a kóstolásnál.
Persze készülhet befőttből is, akkor elképzelhető, hogy elég kevesebb cukor is, hisz az édes. De ízlés szerint növelhet, illetve csökkenthető a cukor mennyisége. 


6 megjegyzés: