Hozzávalók:
- 8-10 közepes krumpli
- só
- 4-5 babérlevél
- néhány szál petrezselyemzöld
- 1 paprika (el is maradhat)
- 2 evőkanál liszt
- 4-5 evőkanál olaj
- 2-3 dl tej
- pirospaprika
- ecet
Így készült:
Vizet tettem főni- úgy 1,5-2 litert, nem szoktam mérni. Sózom.
A krumplit megpucoltam, megmostam, felkockáztam, a vízbe tettem. A babérlevelet is beletettem, hogy együtt főjön, meg a félbevágott paprikát. Paprikát csak idényben tettünk bele, esetleg egy paradicsomot is, az is jót tesz az ízének. Miközben főtt, elkészítettem a rántást: az olajon egyik evőkanál lisztet kissé megpirítottam. Akkor tettem a levesbe, mikor a krumpli már puha. A másik evőkanál lisztet -nem mérem púposan- elkevertem kevés tejben, majd hozzáadtam a többi tejet is, ezt is a leveshez öntöttem. Pirospaprikát is tettem bele, egy kanálhegynyit. Néhány szál petrezselyemzöldet is belevágok, tényleg keveset, nem kell, hogy uralkodjon az íze.
Végül az ecetet. Almaecetet használok ételekbe, 4-5 evőkanálnyit öntök a merőkanálba, ezt felengedem forró levessel, s így teszem hozzá az egészhez. Különben képes összekapni a tejet a levesben.
Kicsit hosszasan írtam le, de viszonylag gyorsan elkészülő leves.
Régen kenyeret is ettünk a levesekhez, de erről már rég leszoktam. Viszont paprikát harapdálni hozzá még mindig jól esik.
Mennyi vizet, mennyi sót? Attól függ, mennyi levest szeretnénk, s ki milyen sűrűn szereti. Nekem a leves legyen leves. Azaz nem főzöm sűrűre. Sót meg egyszer csapott teáskanálnyit teszek hozzá, aztán kóstolgatás során eldöntöm, kell-e még. Mai napig többször sózok főzés közben- inkább többször keveset, mint egyszer sokat.
De jó, megint egy hagyományőrző levest hoztál. Tetszik!
VálaszTörlésÓ, köszönöm szépen, örülök, hogy Valaki értékeli őket! :-)
Törlés