Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 10 dkg juhtúró
- 2 teáskanál só
- 1 tojás
- 3-4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 30 dkg reszelt sajt a tetejére
Így készült:
2 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, margarint, juhtúrót tálba tettem, összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, az élesztős tejet, meg még annyi tejet apránként, hogy összeálljon a tészta. A kalácstésztánál keményebb tésztát kaptam. Megdagasztottam, letakarva kelni hagytam.
Mikor duplájára kelt, deszkára borítottam, 22 gombócra osztottam. Mindegyik gombócot hosszú rúddá sodortam, pereccé formáztam. Tepsibe raktam, megszórtam reszelt sajttal.
180 fokon pirulásig sütöttem őket.
Szerdán készültek, a szokásos hét közbeni tízórai-gyártás keretében. Persze este is ettünk belőle, én csak megkóstoltam, de a család többi tagja ezt óhajtott vacsorázni. Utólag mesélték, hogy a másnapi tízóraijuk felkeltette a társaik érdeklődését is. Gergő megszánta a lányokat, s adott nekik egyet, amit aztán öt fele osztottak. Persze sütikből úgy szoktam nekik csomagolni, hogy jusson is, maradjon is:-)
S bármilyen hihetetlen, elkezdődött a naptári tavasz! Már március van. Ma ennek megfelelő idő volt, szép napsütés, bár a cudar szél miatt kevésbé volt élvezhető. De azért a kertet bejártam kétszer is, s megcsodáltam a napról napra nővő virágokat. Az törpeírisz, krókusz szép virágos, meglepetésemre az ibolya is nyiladozik. Az aranyeső még kivár, de a behozott ágak két nap alatt virágba borultak. Szóval: itt a tavasz:-)