2014. február 22., szombat

Barackhabos túrós pite

Már két tejfölös doboz tojásfehérje is várt sorsára a mélyhűtőben, így ideje volt kezdenem vele valamit a további gyűjtögetés helyett. Több ötletem is volt, végül az elfelejtett fél kg túró, aminek szerencsére még semmi baja nem volt, döntött. Lekváros túrós pite lett, s hogy ha már lekváros, a habba is került belőle. Ami jó sok volt addig, amíg ki nem vettem a sütőből. Akkor fogta magát, s szépen visszaesett. Elég nehezen is akart felverődni, pedig máskor is használtam már habnak fagyasztott fehérjét. Ez most a szemtelenebb fajtából való volt:-) Ha már ilyen lett, így ettük meg.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojássárga
  • 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • 4 evőkanál búzadara
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 3 tojásfehérje
  • 1 üveg sárgabaracklekvár
A habhoz:
  • 7 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 evőkanál baracklekvár
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam annyi tejföllel, hogy kemény, nem ragacsos tésztát kapjak.
1 órányi pihentetés után két részre osztottam.
A töltelékhez a túrót villával áttörtem, majd hozzáadtam a tejfölt, cukrot, grízt, citrom lereszelt héját és a levét, végül a habbá vert tojásfehérjéket.
Az egyik darab tésztát tepsi méretűre nyújtottam, lekvárral lekentem. 3 evőkanálnyit meghagytam a habhoz. A lekvárra borítottam a túrókrémet, majd befedtem a másik kinyújtott lappal.
180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem. 
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem, végül beleforgattam a baracklekvárt.
A kész süti tetejére kentem, majd mérsékelve a hőfokot, 10 percre visszatettem a sütőbe. Vagyis addig, míg a hab teteje barnás színt kap.
Az, hogy túrós egy süti, már eleve egy előny nálunk. A lekvár is jót tett neki, mivel kissé édesnek találtam. A töltelékhez elég lett volna 15 dkg cukor is. A hab a tetején pedig a hab volt a tortán:-)

13 megjegyzés:

  1. Mivel nem ismerem a hab eredeti magasságát,nekem így is nagyon bejön. Sőt! Tényleg szemtelen volt a fehérjéd, nekem is mindig felverődik a fagyasztott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, a hab alaposan túlnőtt a tepsin a meleg sütőbe, amint kivettem, a tepsi magasságáig zuhant vissza. A szemtelen!

      Törlés
  2. Megláttam a fotóidat és csorgott a nyálam! Gerdi, ez a süti nagyon finom lehet!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, finom volt! De hát túrós, más nem is lehet:-)

      Törlés
  3. Nagyon szép süti lett, az ízét csak elképzelem:) Nekem se volt még gondom a fagysztott fehérjével, de kivételek mindig vannak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Te sajnos csak elképzelni tudod, mert csupa tiltott összetevőből áll...

      Törlés
  4. A túrós sütikbe szerintem is nagyon jól passzol a gyümölcslekvár, nagyon-nagyon guszta ez a habos tetejű pitéd is! :) Elfogadnék egy-két kockával! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, hogy én rátok sosem gondolok a süti elfogyasztása során:-)
      Köszönöm szépen, kedves vagy!

      Törlés
  5. Szerintem sármosak!!! :) De jól esne egy pár kockányi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska! Sajnos már nem szolgálhatok vele...

      Törlés
  6. Gyönyörű! Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés