2014. február 22., szombat

Juhtúrós pogácsa

Elég régen volt, hogy sós sütit sütöttem, így már előző hétvégén elhatároztam, hogy a szerdai süti pogácsa lesz. Hogy milyen legyen, azt az az elhatározás döntötte el, hogy a mélyhűtő tartalmát ideje lenne apasztani, hisz a nyári-őszi hónapokban feltöltöm, s a tavasz közeledtével azt vettem észre, hogy ha be szeretnék tenni valamit, nem találok neki helyet. A nyaralás során hoztunk otthonról finom házi juhsajtot, aminek nagyobb része sajtként és túróként el lett raktározva az ínségesebb időkre. Ebből vettem ki egy adag sóval begyúrt túrót, még előző nap, s mind beledagasztottam a pogácsába. Finom lett tőle:-)

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő 
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 40 dkg juhtúró
  • 1 tojás
Így készült:
3 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A liszthez adtam a sót (mennyisége függ a túró sósságától is), a margarint és zsírt, elmorzsoltam. Ezután a juhtúróval is elmorzsoltam, majd a tojással, élesztős tejjel és még szükség szerinti mennyiségű tejjel megdagasztottam. Nekem még 1 dl tej kellett, hogy jól gyúrható, nem túl kemény tésztát kapjak.
Fél órát pihentettem, majd vékonyra nyújtottam, hajtogattam. 
Újabb negyed órás pihentetés után ujjnyinál kicsit vastagabbra nyújtottam, tetejét bevagdostam, közepes méretű pogácsaszaggatóval kivagdostam, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam.
Az első tepsivel a hideg sütőbe tettem, beállítottam 190 fokra, s pirulásig sütöttem.
A többi pogácsának volt ideje kelni, míg az előző adag sült. 3 nagy tepsivel lett ebből a mennyiségből.
Azért nem volt ez olyan sok, vacsorára ettünk belőle, vajjal és meleg teával, másnapra lett belőle tízórai, a többire pedig rájártunk napközben. Nem volt hosszú életű:-)

13 megjegyzés:

  1. Úgy látom, hogy a juhtúrós pogácsa sehol sem marad meg sokáig. Gyönyörűek lettek :) Imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm! Nálunk biztos nem, ezek szerint máshol sem hosszas életű:-)

      Törlés
  2. De nagyon szépek lettek! Házi túróból biztosan még finomabb!
    Mi Torockóról szoktunk hozni juhtúrót, még van is egy adag a mélyhűtőbe. Az utolsó előttiből a héten csináltam sztrapacskát :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      A házi az igazi, mint mindenből. Mi Zilahon vettük, piacon, ahol kóstolni is lehet. Még van 3-4 adag a mélyhűtőben, jövő héten egyből túrós puliszka lesz.

      Törlés
  3. Én vasárnap sütök pogácsát, a párom rajong érte,főleg a juhtúrósért! Hasonló receptem van hozzá,isteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, akkor már megsült a pogácsád! Meg is mutatod?

      Törlés
  4. Imádom a juhtúrót, főleg a vele készült sós nasikat! :) Nagyon finom lehetett a pogácsád, kár, hogy hamar elfogyott, így nem jutott nekem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, én is szeretem, főleg nyáron paradicsommal. Úgy együtt olyan egyedi íze van, nem tudom megunni.
      Legközelebb gondolok rád, mielőtt elfogyna a pogácsa:-)

      Törlés
  5. Nagyon szeretem a pogikat, de juhtúrósat még sosem ettem. Biztos finom lehet! :)

    VálaszTörlés