2011. május 1., vasárnap

Kapros-túrós és tehéntúrós lepény

A hétvége termése: lepény, zsemle, hamis túrós és epertorta. Eddig bírtam húsvét óta...
A lepény mifelénk, a Szilágyságban olajban sült töltött lángosszerű élesztős tészta. Nagyon szeretjük. Többféle töltelékkel szoktam készíteni, hogy mindenkinek a kedvére tegyek. A gyerekek persze kakaóval szeretik a legjobban, Férjuram dióval meg tehéntúróval, én és Apósom meg Anyósom a kapros túróst részesítjük előnyben. De lekvárral és tejbegrízzel is tölthető. Most tehéntúrós és kapros-juhtúrós készült.
Hozzávalók:
  • 50 dkg rétesliszt
  • 30 dkg fehér búzaliszt
  • 1 egész tojás+1 sárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 0,5 dl olaj + a sütéshez
  • 4-5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő 
A tehéntúrós töltelékhez:
  • 15 dkg tehéntúró
  • 3 evőkanál cukor
  • fél citrom héja
  • 1 kiskanál gríz
  • 1 tojás fehérje felverve 
A kapros túróshoz :
  • 25 dkg juhtúró
  • kis csokor kapor
Elkészítés:
A tésztához való tejből 3 dl-t megmelegítünk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt s felfuttatjuk. A liszteket, sót elvegyítjük, beleütjük a tojást s a sárgáját, hozzáadjuk az élesztős tejet, s még annyi tejet, hogy kemény , rugalmas tésztát kapjunk. Ha már sima a tészta, két részletben beledolgozzuk az olajat, s megdagasztjuk. Pici liszttel megszórva, letakarva, meleg helyen megkelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Közben elkészítjük a töltelékeket: mindkettőhöz összekeverjük a hozzávalókat, ízlés szerint cukrozzuk illetve sózzuk.
Ha a tészta megkelt, 2 részre osztjuk.  Lisztezett deszkán kinyújtjuk, tenyérnyi téglalapokra vágjuk, 1-1 kanál tölteléket rakunk rájuk, kettéhajtjuk, a széleket körben lenyomkodjuk. Ujjnyi olajban mindkét felét pirosra sütjük a lepényeknek. A másik felét a másik töltelékkel töltjük.

Az apai Nagymamám mestere volt a lepénysütésnek. Rengeteget sütött belőle, kellett is a népes családnak. Jó nagyokat készített, s többféle töltelékkel. Ő készített tejbegrízeset, én nem szoktam, pedig az is finom. Ő kaprosat nem készített, nem is használták ezt a fűszernövényt. Apukám nem is szerette, de Anyuka belecsempészte többféle ételbe.
A lepényről mindig eszembe jutnak a régi szép idők, mikor is az egész család kapált a frissen visszakapott földeken, hogy Mamának a kedvére tegyünk. Ő meg otthon maradt, főzött egy nagy fazék levest meg sütött egy nagy halom lepényt, amit aztán dolgunk végeztével (sose lett vége) elfogyasztottunk. Aztán Mama váratlanul itthagyott minket, a kapálás is elmaradt, sőt, szülőföldünket is otthagytuk...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, amit írsz. Könnyes lett a szemem. Éppen mi is ezt éltük át, tehát jól tudom, miről beszélsz. Ki fogom próbálni a tehéntúróst.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uldika, most találkoztam a kedves hozzászólásoddal! Köszönöm!

      Törlés