Hagymás-szalonnás kenyér

Volt idő, amikor kizárólag házilag sütött kenyeret ettünk. Tartott ez mindaddig, amíg a kenyérsütő gép bírta szuflával. Azaz gépek, mert már négyet használtunk kifulladásig. Azért az gyanús, hogy úgy vannak összerakva ezek a gépek, hogy ne tartsanak tovább egy évnél, vagyis amíg garanciálisak. Vagy nem mindennapos használatra találták ki. Férjem ugyan kijelentett, hogy több masinát nem veszünk, de én kötöttem az ebet a karóhoz, s megvettük a negyediket is. Az is bírta kicsit tovább, mint egy év. Most nélkülözzük. Mondogatja Párom, hogy finomabb az általam dagasztott, sütőben sütött kenyér, de nem hat meg, nagyon ritkán támad kedvem nekiállni kenyeret sütni. De múlt hét végén azért is elfelejtettem kenyeret venni, hogy sütni kelljen. Kedvencünket, hagymás-szalonnásat sütöttem.
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 evőkanál búzacsíra
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 2 fej hagyma 
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg húsos szalonna
Így készült:
A hagymákat apróra vágtam, az olajon fél teáskanál sóval megpároltam.
A szalonnát apróra vágtam, kisütöttem.
A lisztet tálba tettem, elvegyítettem a többi sóval, búzacsírával. Közepébe mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a cukrot, 2 dl langyos vizet. Kicsi liszttel összekevertem, s letakarva hagytam felfutni. Ezután a többi víz hozzáadásával összegyúrtam. Hozzáadtam a langyosra hűlt hagymát, ezzel is összegyúrtam, majd a szalonnát, zsírjával együtt. Megdagasztottam.
Letakarva megkelesztettem.
Két részre osztottam, s két püspökkenyér formába tettem a tésztát. Azért formába, mert kissé lágy lett a tészta, nem akartam, hogy majd elterüljön.
Hideg sütőbe tettem, beállítottam 185 fokra, s szép pirosra sütöttem.

Úgy magában is finom volt a kenyér, de zsírral megkenve, vagy juhtúró krémmel is volt keletje.
Vacsorára készült hozzá a juhtúrókrém, juhtúró, tejföl, hagyma, bors, savanyú uborka, só keverékéből. 

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a kenyér, én is szoktam hagymásat sütni, egyik kedvenc:) Nekem is volt kenyérsütőm, 12 évig bírta, igaz, többnyire csak dagasztottam benne, de újat nem veszek, nem hiányzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu!
      Nekem bizony hiányzik a gép, élveztem kenyereket sütni benne, variálni a lisztekkel, ezzel-azzal. A dagasztásra olyan nehezen szánom rá magam...

      Törlés
  2. Hű, ez nagyon jól hangzik!! Csodashéo lyukacsos lett a belezete...Búzacsírának milyen funkciója van? Helyettesíthető valamivel? Én minden héten sütök kenyeret, most már kizárólag kézzel dagasztok, miután kinyírtam egymás után 2 kenyérsütőt két hét alatt...valószínű az lehet a gond, amit Te is írtál...nem mindennapi használatot...de szeretek kézzel dagasztani, érzem, mikor jó a tészta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztina, köszönöm szépen!
      A búzacsíra akár el is hagyható, csak úgy szoktam tenni főleg a fehér kenyérbe, hogy egy kis vitamin is jusson bele. CBA-ba szoktam venni.
      Megcsodáltam ám a kenyereidet, olyan szép cserepesek! Dagasztani én is szeretek, minden héten készül valami kelt tészta, de kenyérre egyre ritkábban futja az energiáimból. Pedig jó lenne legalább hetente egyszer kenyeret sütni...

      Törlés
  3. 4 gépet kifulladásig? Ti aztán tényleg használtátok... :)
    Ez a kenyér csuda finom lehet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Gabriella, de ez valami 8 év leforgása alatt. Mikor egy tönkrement, egy ideig nem vettünk másikat, aztán mégis... Most sem mondom, hogy soha többet:-)

      Törlés
  4. Nagyon guszta!!!!!!!!!!Biztosan kipróbálom,köszönöm a receptet! :))

    VálaszTörlés
  5. Nem is csodálom, hogy a kedvencetek, nagyon fincsi lehet, gyönyörű a képeken! :) Mi az első kenyérsütő gép tönkremenetele után feladtuk, nem vettünk másikat, de annyira nem is hiányzik. Ritkán sütök kenyeret, akkor pedig a tálas mixer dagaszt és püspökkenyér formában sütöm. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett a kenyered, és hozzá a finom kence! Nagyszerű vacsora lehetett :-)

    VálaszTörlés
  7. Ilyen finomat még nem ettem, de szeretném megkóstolni, főleg ezzel a juhtúrókrémmel! Isteni finom lehet!!!!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...