2014. június 3., kedd

Tejfölös-vaníliás szelet

Ez is olyan süti, ami lépten-nyomon szembejön az ember lányával, de még nem sütöttem meg. Pedig régóta várakozó listán van. Még az előző hétvégén Nagybörzsönyben családi napon vettünk részt, s meglehetősen meleg lévén, krémes süti kizárva, kapóra jött magunkkal vinni ebéd utáni édességnek.
A családban nagy sikere volt, ott is elfogyott a tányérról.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 liter tej
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 nagy doboz tejföl (450 g)
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam. Tejföl nem kellett volna az eredeti recept szerint, de nagyon morzsálódós volt a tészta, csak így akart összeállni.
1-2 órát pihentettem.
A töltelékhez a tej nagy részét a cukorral főni tettem, majd a többi tejjel elkevert pudingpor hozzáadásával sűrűre főztem. Még melegen hozzákevertem a tejfölt.
A tésztát 2 részre osztottam. Tepsi méretűre nyújtottam mindkettőt. Egyiket tepsibe tettem (előtte papírral béleltem ki), ráöntöttem a már nem forró tölteléket, a másik kinyújtott lappal befedtem.
180 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.

(Recept forrása: Receptözön, 2014/6.)
A barna lapok esetében mindig gondban vagyok, mikor van megsülve. A világosak pirulása elárulja, hogy kész van-e, de ez a kakaós lapokon nem látszik. Így meg szoktam nyomogatni a tészta tetejét, s ha már nem lágy, késznek nyilvánítom. 
A süti kihűlés után szeletelhető, melegen még meglehetősen lágy benne a töltelék.
S közben kiderült, hogy nem igaz, hogy nem sütöttem még ilyen sütit. Miközben írtam a bejegyzést, sejlett fel bennem egy tavalyi sütemény, ami nagyon hasonló. Csak éppen rózsaszín a közepe. De ebben több a töltelék, s előző alkalommal biztos nem hallottam annyiszor, hogy "nagyon finom ez a süti":-)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Ezt nekem is ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, guszta! Jó nagy adag lehetett belőle!:)

    VálaszTörlés
  3. Én még nem találkoztam ezzel a sütivel, nekem újdonság. :) Nagyon-nagyon guszta, el is hiszem, hogy gyorsan fogyott! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós a süti :) Velem még sehol sem jött szembe ez a sütike, csak most :)

    VálaszTörlés
  5. De jól hangzik és néz ki! Én még nem találkoztam hasonlóval sem, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt a sütit két éve sütöttem először (én is a Receptözönből, egy 2012. októberi számban is benne volt), azóta már elkészült 1-2-szer - még amellett is, hogy sok újdonságot sütök - ugyanis nagyon finom!!! Imádom!
    Olyan szép szeletek vannak nálad is.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a sütit először 2 évvel ezelőtt sütöttem meg (azóta már többször is, mert nagyon finom)! (Én is a Receptözönből, a 2012. októberi számban is benne volt.)
    Nagyon szép szeletek vannak nálad...

    VálaszTörlés
  8. Én is így szoktam hivatalosan késszé nyílvánítani :D Érdekes momentum, hogy a tejfel a meleg krémbe kerül. A meleg nem lágyítja túl? Nagyon jól mutat a sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska!
      Szépen elkeveredett a tejföl a pudingba, s ha lágy is lett, de nem folyékony. Mire megsült, meg szépen megszilárdult.

      Törlés