Madártej fagyi

Még mindig nem sütöttem, ellenben fagyi az készült. Csak így lehet kibírni ezt a meleget... Mennyit nyafogok már miatta, hát aki még dolgozik is közben? Túléljük valahogy ezt is, főleg ha van fagyi! :-)
Hozzávalók:

  • 5 tojássárga
  • 20 dkg cukor (ebből 6 dkg házi vaníliás cukor)
  • 5 dl házi tej
  • 4 dl tejszín
Így készült:
A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd apránként hozzátöltöttem a tejet. Kis lángon melegedni tettem, közben állandóan kavartam. Vigyázni kell, ne főjön, csak épp besűrűsödjön, az első jelre, hogy főni akar, le kell venni a lángról. Különben hajlamos összekapódni a sárgája.
Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A tejszínt kemény habbá vertem, s több részletben hozzákevertem a kihűlt tojássárgás keverékhez.
Fedeles dobozba öntöttem, s beraktam a mélyhűtőbe.
A vaníliás cukor helyett kerülhet bele egy vaníliarúd kikapart belseje. Legközelebb kicsit csökkenteném a cukor mennyiségét, mert nekem túl édes. 
Nincs fagyigépem, abban biztos krémesebbre fagyna. De így is teljesen élvezhető volt, miután hagytuk kicsit "melegedni". És tényleg madártej ízű!

4 megjegyzés:

  1. Egy velszi szakácskönyv receptjében az arányok: 3 tojássárga, 100 gr cukor, 550 ml habtejszín, fél kávéskanál vaníliakivonat. Nem melegíti, csak habosra kavarja a tojássárgát a cukorral, beleforgatja a felvert tejszínhabot, vaníliát. Krémesre fagy. Lehet gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval, darált pörkölt mogyoróval stb. is készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mária, köszönöm szépen a receptet, tesztelni fogom! :-) Egyetlen aggályom, hogy nyersen van benne a tojássárga. Ez az egyik ok, amiért szeretem felfőzni, a másik meg, hogy sűrűsödik közben. De kevés tejben hőkezelve gondolom hasonlóan krémes állagot lehet elérni.

      Törlés
  2. De jó lehet, szívesen megkóstolnám :-) A mai eső után kicsit hűlt a levegő, de még így is elég meleg maradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma ette meg a maradékot Leányzóm, így nem tudok kóstolót küldeni...
      Itt bezzeg nem esett, de 10 km-rel odébb szakadt. Pedig de kéne egy kis eső, persze vihar nélkül...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...