2015. december 4., péntek

Diós-grízkrémes süti

Akár csak az előző két bejegyzés, ez is régebbi süti, nem mostanában sütöttem ilyen sokat. Sőt, a rám jellemző mennyiségnél kevesebbet sütök. De közelednek az ünnepek, akkor aztán ki sem mozdulok a konyhából! :-)
Ez a süti nagyon finomra sikeredett, pedig csak úgy menet közben formálódott. A kiindulópont a diós grízkrém volt. Nagyon szeretjük a grízes krémeket, gondoltam, dióval sem lehet rossz. Sütöttem egy kakaós piskótát, amit aztán hirtelen felindulásból kettévágtam, s lekvárral megkentem. S hogy a teteje se legyen csupasz, csoki és pergelt diódarabok kerültek rá. Szóval csupa finom íz egy sütiben! :-)

 Hozzávalók:

  • 6 tojásos kakaós piskóta
  • sárgabaracklekvár
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál gríz
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 10  dkg csoki + maréknyi dió a tetejére
Így készült:
A kisült és kihűlt kakaós piskótát vízszintesen 2 lapra vágtam, lekvárral megtöltöttem.
A tejből és grízből  a vaníliás cukorral tejbegrízt főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt, végül belekevertem a diót.
A piskóta tetejére simítottam.
A diót megpirítottam, durva darabokra vágtam.
A csoki felét feldaraboltam, a másik felét gőz fölött megolvasztottam.
Az olvadt csokival becsorgattam a sütit, s rászórtam a csoki-és diódarabokat.
Akár azonnal is szeletelhető, de legalább a csoki dermedését nem árt megvárni.





3 megjegyzés:

  1. Finom kis süti! Én a grízkrémet a mézeslapjaimhoz minimum egy liter tejből főzöm, mert az elkészült krém 1/3-át mindig benyalogatjuk kóstolásképpen- mutasd csak, elég édes lett? és egyéb ürügyekkel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom bizony! :-) Alaposan felkészülsz a nyalakodásra! :D Nálunk kisebb mértékű kóstolgatás folyik, de azért a lapok közé én is megfőzöm 1 l-ből a tejbegrízt.

      Törlés
  2. Nagyon guszta! A tejbegrízért odavagyok, ez is nagyon ízlene. :)

    VálaszTörlés