2012. június 18., hétfő

Cseresznyés-ribizlis túrós pite

Néhány napja leltem rá Hani blogjára, s mindjárt ki is néztem a cseresznyés-túrós pitéjét.
Kaptunk a szomszédtól egy láda cseresznyét. Nagyon megörültem neki, mert az idén nem bővelkedtünk még gyümölcsben. Azonnal nekiálltam, jót ettem belőle. Gondoltam, a többit majd kimagozom, sütök sütit belőle, a többit beteszem a mélyhűtőbe. Tartott ez a gondolat addig, míg valamelyikünk fel nem fedezte a lakókat a cseresznyében. Nem is ettem többet belőle:-) Akármilyen picik azok a kukacok, undorodom tőlük. Azért sajnáltam kidobni az összeset, hisz gyönyörű, fényes héjú, ropogós gyümölcs volt. Két ujjal megfogva s megvizsgálva minden egyes cseresznyeszemet hozzáláttam a magozáshoz. A kukacosok landoltak a komposztban. Annyit megmentettem belőle, hogy megsütöttem Hani sütijét, meg rétest is.
A sütit a Verus által meghirdetett játékra szántam, melynek lényege gyümölcsös ételek, édességek elkészítése.
A kiszemelt sütit igazán kevés változtatással készítettem el, csak a tészta és a morzsa mennyiségét növeltem kissé, mert attól tartottam, az én nagy tepsimben vékonyka lesz a 20 dkg lisztből készített linzertészta. No meg réteslisztet is használtam hozzá. Tudtam én, hogy nem lehet csalódás a süti, hát nem is lett az, a nagy melegben kimondottan jól esett a savanykás gyümölccsel megrakott túrós finomság. Mára alig néhány szelet maradt.


Hozzávalók:
A linzertésztához:

  • 25 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál lekvár lekenni
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20-25 dkg magozott cseresznye
  • 15-20 dkg ribizli
A morzsához:
  • 15 dkg rétesliszt ( a sima is jó)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • víz
Így készült:
A linzertésztához a lisztet a vajjal, cukorral, sütőporral elmorzsoltam, hozzáadtam a tojást, összegyúrtam. Mivel nagy volt a tojás, kissé lágy lett a tészta, ezért még tettem hozzá pici lisztet.
Fél órányit pihentettem a tésztát, közben meggyúrtam egy pogácsát.
A morzsát is elkészítettem: a lisztet, margarint, cukrot összemorzsoltam, annyi vizet adtam hozzá -néhány evőkanállal, egyenként adagolva-, hogy azért ne álljon össze a tészta, morzsás legyen.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam (28×34 cm), a tepsibe helyeztem, s 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. 10-15 percig elősütöttem.
Közben megkevertem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a cukrot, citromhéjat, tejfölt, vaníliát, grízt, alaposan elkevertem.
A sütőből kivett tésztát megkentem a lekvárral, (én narancslekvárt használtam, mivel meg volt kezdve, Hani meg baracklekvárt), rásimítottam a túrótölteléket, elosztottam rajta a kétféle gyümölcsöt.
A morzsát a tetejére morzsoltam. Visszatoltam a sütőbe, s addig sütöttem,míg a morzsa a tetején enyhén pirulni kezd.

Hani, köszönöm szépen a receptet! Nagyon fincsi lett, biztos fogom még készíteni, akár másféle gyümölccsel is.

Örömködjek is egy kicsit:-) Megvan a 100. olvasóm is, Hani személyében! Persze másfél éves blog esetében ez nem nagy szám, de én akkor is nagyon örülök nekik, mindannyiuknak. Szeretettel köszöntöm őket, s örülök, hogy olvasnak:-)


15 megjegyzés:

  1. Guszta és nagyon finom lehet!Így még nem készítettem de nagyon vonzó számomra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nekem elhiheted, hogy finom:-)

      Törlés
  2. Gratulálok a 100. olvasóhoz, olyan sok finomságot hozol, nem csoda, hogy ilyen sokan "követünk"! :) Nagyon tetszik a süti, gyönyörű lett, és szuper a blogod új külsője is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! A bloghátteret az annusblog.blogspot.hu-n találtam, s annyira megtetszettek ezek a pöttyös köcsögök, hogy gondoltam, teszek egy próbát, hogy állna a blogomnak. Még szokatlan, de tetszik:-)

      Törlés
  3. Ez nagyon finom lehetett, szeretem a gyümölcsös, túrós variációkat :-) Köszönöm a receptet, ma fel is került az Fb oldalra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Verus, igazán finom volt!
      Köszönöm, hogy fel is tetted a receptet, rögtön nézem:-)

      Törlés
  4. Gratulálok a 100 regisztráláshoz, szép kerek szám! :)

    Mint ahogy kisfiam mondaná... "naccerű" (nagyszerű:)) ez a süti! :P

    VálaszTörlés
  5. Szépek lettek a sütik, örülök, hogy ízlik...és gratulálok a követőidhez, szép szám az a százas:-)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hani, köszönöm! Neked meg azt köszönöm, hogy Te lettél a 100. :-)

      Törlés
  6. Ezt nincs mese, viszem!!!! Gratulálok a 100. követődhöz, lesz ez még több is! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, sok sikert hozzá!
      Köszönöm a gratulációt!

      Törlés
  7. Nagyon finom lehetett ez a süti! Kukacügyben egyezik a véleményünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, finom volt bizony! Most is szívesen ennék belőle...

      Törlés