Kakaós kalács

Volt egy bejáratott szokásom: hét közben, többnyire szerdán sütöttem valamit kelt tésztából, ami akár pizza, pogácsa, bukta, kalácsféle, édes vagy sós, de vacsorának és/vagy reggelinek is megteszi, de ami a legfontosabb, megoldja a másnapi tízórai gondját. Ezt sem sikerül mindig megvalósítani. A héten erőt vettem magamon, de csak az elhatározásig nehéz eljutni, ha már nekifogtam, megy az, mint a karikacsapás. Sőt, kikapcsol. Kakaós kalácsot sütöttem, tekerve, sodorva.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt + 1-2 evőkanállal
  • 1 teáskanál só
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 egész tojás + 2 sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl aludttej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 tojássárga lekenni
Így készült:
A tejet megmelegítettem, egy evőkanál cukrot elkevertem benne. Belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot, vaníliás cukrot tálba tettem, hozzáadtam a tojást és a sárgákat, a közben felfutott élesztős tejet, majd a langyosra melegített aludttejet. Végül az olvasztott, de nem forró vajat adtam hozzá és megdagasztottam. Kissé lágy volt a tészta, de kettévéve, egyik feléhez még lisztet gyúrtam, 1-2 evőkanálnyit, annyit, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. A másik feléhez a púpos evőkanál kakaót gyúrtam hozzá. Elég hosszadalmasan kell dagasztgatni, mire a kakaó egyenletesen eloszlik benne. 
A kétféle tésztát letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, lisztezett deszkán mindkét részt 3 fele osztottam. Kinyújtottam 1-1 világos és kakaós részt, egymásra tettem, még így is nyújtottam kicsit, majd kettévágtam. Mindkét részt külön-külön feltekertem, majd összesodortam a két tekercset. Így készült a másik két rúd is.
Mindhárom rudat tepsibe tettem, tojássárgával lekentem.
Hideg sütőbe tettem, beállítottam 50 fokra, majd negyed óra elteltével felvittem a hőfokot 175 fokra.
Készre sütöttem, szép pirosra.
Megspóroltam a kelesztési időt. Kenyérrel is szoktam így bánni, beteszem a hideg sütőbe, s miközben melegszik, a tészta is kel. Szép nagyra nőtt, az eredetileg vékonyka rudak majdhogynem össze is nőttek. Puha, foszlós lett a tészta. Nem túl édes, de meggydzsemmel tökéletes volt. Karamelles tejjel szintén. :-)




6 megjegyzés:

  1. De szépek lettek! Jó hogy erőt vettél magadon :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon széééépek és finom!!!! Cseréljünk néhányat, én is kalácsot sütöttem tegnap! :)

    VálaszTörlés
  3. Kérdésem tisztelettel,a tej és tejtermék,teljes arzenálját beszámítva,hogy lehetne nélküle elkészíteni..köszönöm..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vaj helyett margarint is lehet használni, laktózmenteset, vagy 2 púpozott evőkanál zsírt, ha az nincs tiltólistán. Tej, aludttej helyett vizet vagy zabtejet, kókusztejet. Biztosan nem lesz ugyanolyan, de működhet. Vízzel csak kenyeret szoktam dagasztani, még nem próbáltam kalácsot, de ha teszel egy próbát, szívesen fogadnék egy beszámolót az eredményről! :-)
      A folyadék mennyisége úgy 4 dl legyen, s dagasztás közben, ha szükséges, keveset még lehet adagolni hozzá.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...