Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 15 dkg zsír
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 citrom lereszelt héja
- 1-2 evőkanál joghurt vagy tejföl
A töltelékhez:
- lekvár
- 20 dkg darált dió
- 16 dkg cukor+1 evőkanállal
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
Így készült:
A tésztához való lisztet, sót, cukrot, sütőport tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a citromhéjat, tojást, meg egy kevés joghurtot. Összegyúrtam. Ha nem állna össze a tészta, még kevés joghurt/tejföl kerülhet bele.
Míg elkészült a töltelék, a tésztát pihenni hagytam.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral. A fehérjét habbá vertem 1 evőkanál cukorral. A kettőt egybeborítottam és elvegyítettem a dióval.
A tésztát két részre osztottam: nagyjából 2/3 és 1/3 részre,
A nagyobb tésztát tepsi méretűre nyújtottam. Egy kikent tepsit kibéleltem vele. Lekentem lekvárral- sárgabarackkal-, majd elegyengettem rajta a diós tölteléket.
A maradék tésztát kinyújtottam, csíkokra vágtam és berácsoztam vele a süti tetejét.
180 fokos sütőben addig sült, míg a tetején a rácsok szépen megpirultak.
Nekem nagyon ízlett, szeretem a diós-lekváros régimódi sütiket. Meg úgy általában a régi recepteket leporolni és élvezni gyerekkorunk ízeit. Jó lenne már Anyukám receptes füzetét végigsütni!
Finom lehet! Jó lenne valóban, ha végigsütnéd, régen csak finomat sütöttek anyukáink, nagymamáink, sokszor kevés hozzávalóból, nem volt túlspirázva :) De tudták, mi a jó!
VálaszTörlésRégóta dédelgetett tervem ez, de ki tudja, valaha is kivitelezem-e... Nagyon sokat nem sütöttem még soha Anyukám receptjei közül. S ahogy mondod: tudták mi a jó, és leginkább kevésből, egyszerűen finomat készíteni- na az nagyon ment nekik.
TörlésA lekváros-diós sütik tényleg nagyon finomak, én is szeretem őket. :)
VálaszTörlés:-) Mi is! :-)
Törlés