2018. július 24., kedd

Meggyes zuzmó

...az "igazi".
Sütöttem már valamikor egy sütit ezen a néven, itt található. Egy időben megugrott a nézettsége, de nem tudtam, miért. Nem rég kiderült. Ugyanis jött egy hozzászólás a sütihez, hogy ...én ezen a néven másik sütit ismerek, de biztosan ez is nagyon finom. Jaj dehogyis, nem, nem így szólt a hozzászólás. Névtelenül érkezett, így nem tudom, kinek tiportam bele a lelkivilágába eme hamisítvánnyal. Linket is kaptam, amit nem tudtam megnyitni, de beírva a keresőbe s mindjárt meg is találtam az "igazi" meggyes zuzmót. Az Ízőrzők bári forgatásán készült a sütemény. Gondolom, akkoriban többen rákerestek interneten a receptre. Mivel nagyon finomnak ígérkezett, s mert vállalkozó kedvemben voltam, s mert volt itthon minden hozzávaló, még azon hétvégére megsütöttem. Vendégeink is voltak rá, ők is elégedettek voltak vele. Tényleg nagyon finom sütemény.
Remélem, ezúttal nem éri szó a ház elejét, ugyanis merészeltem egynéhány változtatást eszközölni a sütin. Először is rengetegnek találtam a belekavart cukrot. Másodszor felhasználtam bele a maradék tojásfehérjéket. Végezetül lehagytam a csokit a tetejéről. Na ez tényleg bűn, de a család szerint anélkül is tökéletes volt.
Az eredeti a fenti linken található, az enyém így készült:


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl olaj
  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dl tej
A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg cukor
  • 1 evőkanál gríz
  • 4 tojásfehérje (vagy 2 egész tojás)
Továbbá:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2 maréknyi dió
  • 2 evőkanál fahéjas cukor
Így készült:
A meggyet leszűrtem.
A diót durvára vágtam, lábasban kicsit megpergeltem.
A túrót villával áttörtem, elkevertem a cukorral, grízzel, enyhén felvert tojásfehérjékkel.
A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral. Hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, kakaót, s miközben fokozatosan adagoltam a tejet, simára kevertem a masszát.
Kikent tepsibe simítottam. Rászórtam fele meggyet, majd rákanalaztam a túrót. Rászórtam a többi meggyet, diót, végül beszórtam a fahéjas cukorral.
180 fokos sütőbe tettem. Tűpróbáig sütöttem.

Miután ennyi finomság belekerült, sejthetni, hogy igazán finom! Tényleg az. Ha eredeti, ha nem. 
Erről jut eszembe, hogy nekem a lepényről Ágnes mama serpenyőben, olajban sült töltött kelt tésztája jut eszembe. Nekünk az a lepény. Más vidékeken tepsiben sült töltött tésztaféleség. Akkor most melyik az igazi? Nem vitatkoznék ezen, hanem tiszteletben tartom a különböző vidékek hagyományait, szokásait.

2 megjegyzés:

  1. Akkor megjártad a kálváriádat ezekkel a sütivel :-)
    Mindenesetre jól néznek ki, és finomak lehetnek. Ez is, és a "nem eredeti" is :-) Megnéztem azt is. Az tény, hogy az kicsit másképp néz ki, de abból nem következik, hogy az nem "igaz". Az illető beíró legalább egy keresztnévvel vállalhatta volna a kilétét...
    Megnéztem ma az ízőrzők Bár részét is, még szerencsére nem töröltük le, mert mindegyik részt fel szoktuk venni, aztán amit megnézünk, és nem annyira érdekel, azt letöröljük... Ott is jól nézett ki a süti. Lehet hogy valamikor megsütöm majd én is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, annyira nem, legalább gazdagabb lettem egy újabb recepttel! :-)
      Az első meggyes zuzmót Krisztinától sütöttem, Ő Anyukája régi receptjei között találta. Másik vidéken másik sütit neveznek így. Van akit ez felháborít...
      Érdemes megsütni a sütit, tényleg finom!

      Törlés