Krumplileves

 "A" krumplileves. Nálunk így készült a leggyakrabban, nyaranta pedig újkrumpliból tejfölös-petrezselymesen. Ez is egy nagyon egyszerű régi recept, ami megérdemli, hogy meg legyen örökítve. Mai napig szeretjük, bár én nem főzöm olyan gyakran, mint annak idején Anyukám, Nagymamám. Már csak azért sem, mert hetente kétszer főzök levest. Régen sokkal gyakrabban főztek, mert nem volt hűtő -nekünk már persze volt-, ahol elálljon három napig is az étel, így gyakrabban sorra került.

Hozzávalók:

  • 8-10 közepes krumpli
  • 4-5 babérlevél
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • 1 paprika (el is maradhat)
  • 2 evőkanál liszt
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 2-3 dl tej
  • pirospaprika
  • ecet
Így készült:
Vizet tettem főni- úgy 1,5-2 litert, nem szoktam mérni. Sózom.
A krumplit megpucoltam, megmostam, felkockáztam, a vízbe tettem. A babérlevelet is beletettem, hogy együtt főjön, meg a félbevágott paprikát. Paprikát csak idényben tettünk bele, esetleg egy paradicsomot is, az is jót tesz az ízének. Miközben főtt, elkészítettem a rántást: az olajon egyik evőkanál lisztet kissé megpirítottam. Akkor tettem a levesbe, mikor a krumpli már puha. A másik evőkanál lisztet -nem mérem púposan- elkevertem kevés tejben, majd hozzáadtam a többi tejet is, ezt is a leveshez öntöttem. Pirospaprikát is tettem bele, egy kanálhegynyit. Néhány szál petrezselyemzöldet is belevágok, tényleg keveset, nem kell, hogy uralkodjon az íze.
Végül az ecetet. Almaecetet használok ételekbe, 4-5 evőkanálnyit öntök a merőkanálba, ezt felengedem forró levessel, s így teszem hozzá az egészhez. Különben képes összekapni a tejet a levesben.

Kicsit hosszasan írtam le, de viszonylag gyorsan elkészülő leves.
Régen kenyeret is ettünk a levesekhez, de erről már rég leszoktam. Viszont paprikát harapdálni hozzá még mindig jól esik.
Mennyi vizet, mennyi sót? Attól függ, mennyi levest szeretnénk, s ki milyen sűrűn szereti. Nekem a leves legyen leves. Azaz nem főzöm sűrűre. Sót meg egyszer csapott teáskanálnyit teszek hozzá, aztán kóstolgatás során eldöntöm, kell-e még. Mai napig többször sózok főzés közben- inkább többször keveset, mint egyszer sokat.


2 megjegyzés:

  1. De jó, megint egy hagyományőrző levest hoztál. Tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen, örülök, hogy Valaki értékeli őket! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...