Hozzávalók:
- 1 kg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű)
- 2 teáskanál só (közepesen púposan mérve, mert a szalonna is sós)
- 4 dkg élesztő
- langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 közepes fej hagyma
- 25-30 dkg szalonna
Így készült:
A szalonnát apró kockákra vágtam (zsírszalonna volt, de húsosabbal, mondjuk kolozsvárival is finom lenne), kisütöttem. A zsírja egy részén puhára pároltam az apróra vágott hagymát egy nagyobb csipet sóval.
A liszteket tálba mértem, elvegyítettem a sóval. Közepébe mélyedést csináltam. Beleöntöttem 4 dl meleg vizet, beleszórtam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Letakartam, s hagytam felfutni az élesztőt.
Mikor már habos, dagasztani kezdtem, közben adagoltam bele az odakészített, szükséges mennyiségű meleg vizet. Mikor összeállta a tészta- azért ne legyen túl kemény- hozzáadtam a hagymát a zsírral együtt, még langyosan, és a szalonnapörcöket.
Megdagasztottam a tésztát és kelni hagytam.
Mikor megkelt, újra összegyúrtam, sütőpapírral bélelt tepsibe borítottam, formáztam. Ezúttal egy nagy kenyér lett belőle. Óriási nagy.
Újra hagytam kelni 15-20 percet, majd 180 fokos sütőbe tettem.
Elég sokáig sült, nem néztem az órát, de hagytam jó kopogósra, vastag héjúra sülni.
Ez a kenyér magában is nagyon jóízű, legfeljebb vajat kell rá kenni- úgy vittem tízórainak, két napon keresztül. Ezúttal nem vittem haza belőle, mint oly sokszor, mert nincs időm megenni.
Nagyon ügyes vagy!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
TörlésLátszik rajta, hogy milyen finom ez a kenyér. :) Nem hiába, a házi kenyérnek nincsen párja.:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Okki! :-)
TörlésNagyon szép és finom lehet ehhez már semmi más nem is kell minden benne van!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Igen, ez csak úgy egymagában is finom volt.
TörlésNagyon-nagyon ügyes vagy, hogy ilyen finomat tudsz készíteni a családnak! Az én gázsütőmben sajnos nem lehet kenyeret sütni, nem lesz jó...
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :-) Nekem elektromos sütőm van, a legegyszerűbb, de szeretem, szép egyenletesen süt, megbízható. Kenyérsütő gépem is van, azt is használjuk néha, de sütőben finomabbra sül a kenyér.
Törlés