2019. október 16., szerda

Pünkösdi kókuszos süti

Még pünkösdre készült, ahogy a neve is elárulja. Akkor fogadtam meg, hogy bizonyos hőmérsékleten felül nem sütök krémes sütit. Muszáj volt hűtőben tartani, foglalta a helyet, s mivel nagy melegben az étvágya sem az igazi az embernek, nem is fogyott el. Meg aztán nem is egymagában készült, azért sem.
Gondolkodtam is rajta, hogy felkerüljön ide, vagy sem, nem sikerült róla épkézláb fotókat készíteni. Volt maradék tojásfehérje, azt szerettem volna hasznosítani, ebből készült a középső, kókuszos lap. Alja-teteje kettévágott egyszerű kevert lap, krémmel összerakva.

Hozzávalók:
A barna laphoz:
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
Kókuszos lap:
  • 5 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál liszt
A krémhez:
  • 2 csomag pudingpor
  • 6 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
Így készült:
A barna laphoz előbb a tojásokat kevertem el a cukorral, majd a többi belevalóval simára kevertem. 
180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Közben a tojásfehérjéket a csipet sóval felvertem, majd a cukor hozzáadásával kemény, fényes habot vertem belőle. Hozzákevertem a kókuszt és lisztet. Ugyanakkora tepsibe sütöttem, mint a barna lapot (28×32 cm-es). Addig sült 170 fokon, míg enyhén pirulni kezdett a teteje.
A krémhez a tejjel és pudingporral sűrű pudingot főztem. Hagytam kihűlni, időnként megkavarva.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
Összeraktam a sütit: a barna lapot vízszintesen kettévágtam. Az alsóra kentem fele krémet, erre került a kókuszos lap, a krém másik fele, végül a másik barna lapot emeltem rá, vigyázva, hogy el ne törjön.

Kicsit morzsálódott, azt hiszem, túlsütöttem a kókuszos réteget. De mint minden kókuszos süti, finom volt. 


2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, jó azért, hogy felkerült 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Persze, hogy finom volt, én különösen szeretem a kókuszos sütiket.

      Törlés