2011. július 22., péntek

Aludttejes kenyér

Megint csak a tegnapi esős-hideg időnek köszönhető ez a kenyér. Nem volt kedvem kidugni az orrom, még annyi időre sem, hogy elmenjek a boltig kenyeret venni. Inkább sütöttem. Ilyen virág alakút:
Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér búzaliszt
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1,5 kiskanál só
  • 2 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl aludttej
Elkészítés:
A liszteket tálba szórjuk, elvegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beleborítjuk a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Kanállal kevés lisztet keverünk hozzá, s letakarva hagyjuk megkelni. Akkor hozzáadjuk a szobahőmérsékletű aludttejet s megdagasztjuk. 
Kevés liszttel megszórva, letakarva 1 órányit kelesztjük.
Ekkor finoman újra átgyúrjuk, egy kis ökölnyit elveszünk belőle, a többiből nagy cipót formázunk. Tepsibe helyezzük, szűrővel liszttel szórjuk be (így egyenletesen lehet befedni). Éles késsel bevágjuk keresztbe kétszer, majd még kétszer. Az elvett tésztából lapos gombócot formálva, a közepére tesszük, erre is lisztet szórunk.
Hagyjuk még pihenni 20 percnyit, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A teljes kiőrlésű liszt miatt elég ragacsos volt a tésztája, nem valami kellemes dagasztani, dolgozni vele. Ezért szoktam kevés olajat dagasztani bele, de most azért sem tettem hozzá. Szép nagy kenyér lett, s finom is, ma reggelire ettünk belőle. Elég lesz a hétre, mert nem eszünk sok kenyeret. Többnyire csak reggel, no meg Férjuram a munkában. 

5 megjegyzés:

  1. De szép! Gondolkoztam is első ránézésre, hogy hogyan lett ilyen szép csíkos. De aztán értelmeztem a receptet. Limarától tanulva én is megszerettem a kenyérsütést, úgyhogy örömmel gyűjtök minden jó kenyér receptet. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Petra! Limara kenyérreceptjeit én is előszeretettel tanulmányozom, de inkább csak csodálom, még nem mertem egyet sem kipróbálni. Ez egy Príma Konyhás, "kissé" átalakított kenyérrecept alapján készült.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gerdi!
    Nézz be hozzám, díj vár rád.
    http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/pink-lady-dij.html

    VálaszTörlés
  4. Most találtam rá erre a kenyérkédre, nagyon szépre sikerült!! Szuper ötlet ez a virág forma! Én újabban minden nap sütök egy kb. fél kg-os kenyeret, ugyanis annyi fogy el egy nap, de szeretem a friss kenyeret, ezért inkább gyakrabban sütök! Most rozslisztet keverem a 650 -essel, s nagyon ízlik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is az, minden nap friss házi kenyeret enni. Nagyon ügyes vagy, én is szívesen sütnék, ha nem is minden nap, de legalább hetente kétszer.

      Törlés