Hát macerás egy étek, ritkán is készítek, de megéri. Csak akkor fogok neki, ha előreláthatóan szabad az egész délelőttöm. Mert tényleg fél napos elfoglaltság. A másik ok, amiért hanyagolom a gombócokat, a krumplis tészta. Nagyon nem szeretek dolgozni vele, ragad és tapad, lágyul, lisztezni kell, újra ragad és tapad. De akkor sem szoktam boltit venni, inkább rászánom azt a fél napot, s megbirkózok ezzel a barátságos tésztával.
Hozzávalók:
- 1 kg főtt, reszelt krumpli
- 2 tojás
- 40-45 dkg liszt
- 20 dkg prézli
- 3 evőkanál olaj
- 1 kg barack
- 15 dkg cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
A cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A krumplit héjában főzzük meg, még melegen megpucoljuk. Ha kihűlt, lereszeljük. Így volt 1 kg.
Hozzáadjuk a 2 tojást, majd apránként a lisztet. Annyit gyúrunk bele, amennyit felvesz. Kemény tészta legyen.
Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, nagy tenyérnyi kockákra vágjuk- ez a barackok méretétől is függ, 1-1 fél barack férjen bele.
Mindegyik négyzetre 1-1 fél barackot teszünk, a mag -1 kiskanál fahéjas cukrot. A négy sarkát középre felhajtjuk, összenyomkodjuk, a sarkokat is, hogy ne folyjon majd ki a cukros lé. Lehet gombócokat is formálni, a "párnacsücskök" középre hajtásával, lenyomkodásával.
Vizet teszünk főni, sózzuk.
A prézlit az olajon megpirítjuk.
A vízben 3-4 részletben kifőzzük a gombócokat, minden adagot kb. 8 percig főzünk. Szűrőkanállal kiszedjük, meghempergetjük a prézliben.
A gyerekek kértek rá cukrot is, elég savanykás a gyümölcs benne a cukor ellenére is.
Kedves Gerdi
VálaszTörlésSzeretnék átadni neked egy díjat, fogadd szeretettel!
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/ismet-dijat-kaptam.html
Martinelli, köszönöm a díjat!
VálaszTörlésPetra, tényleg fincsi volt!