Többféle elkészítési módjáról hallottam. Van, aki liszttel készíti, anyósom grízt és lisztet tesz hozzá fele-fele arányban, egy ismerős pedig felveri hozzá a tojások fehérjét. Én úgy készítem, ahogy Anyukámtól tanultam, és még sohasem lett kemény.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 0.5 kg túró
- 3 tojás
- 6 púpos evőkanál gríz
- 20 dkg prézli
- 3-4 evőkanál olaj
- 0,5 kg meggy
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- fahéj
- 1 evőkanál vaníliaízű pudingpor
A túrót villával áttörjük . Hozzáadjuk a tojásokat meg a grízt, alaposan elkeverjük. Hagyjuk 10 percnyit pihenni. Diónyi gombócokat formálunk belőlük.
Vizet teszünk főni, sózzuk.
Az olajon a prézlit gyakran kavargatva világosra pirítjuk.
Ha a víz fő, 2-3 adagban kifőzzük benne a gombócokat. Addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére, szépen megnőnek, s kettévágva a belsejében is megfőtt a gríz (én mindig ellenőrzöm, feláldozva 1-1 gombócot). Szűrőkanállal kiszedjük őket, s óvatosan megforgatjuk a prézliben.
A kimagolt meggyet feltöltjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Cukrozzuk, fahéjat adunk hozzá. Főni tesszük. A pudingport elkeverjük 2 dl vízben, a felfőtt meggyhez adjuk, összefőzzük, s kész is.
A gyerekek áradoztak róla, Férjuram gyanakodva nézte, mondván, ő bizony gyerekkorában nem szerette a gyümölcsös szószokat. Csak az nem jutott eszébe, hogy azt nem én készítettem (egyébként szerény vagyok:-) ). No, ez neki is ízlett.
Én is ezt a grízes változatot szoktam készíteni. A meggyöntet szuper ötlet hozzá!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megjöttél a nyaralásból és mindennap csodálhatom a receptjeidet! :)
Kedves vagy, Petra! Még egy hetet menni fogunk egy igazit nyaralni, de addig is, meg utána is itt leszek!
VálaszTörlés