2011. október 20., csütörtök

Virsli köntösben...

vagy pongyolában? Valami hasonló neve volt a Príma Konyhában talált receptnek.
Sok virslis receptet láttam különböző blogokon, lábtörlőt, meg hernyót, de én magam nem rajongok a virsliért. Nem is gyakran veszek, időnként a gyerekek kedvéért. Most volt otthon virsli, s mikor rátaláltam erre a receptre, félre is tettem, hogy vacsira elkészítsem. Aztán csak elkeveredett az újság, így emlékezetből készült.
Hozzávalók:

  • 85 dkg liszt (részben rétesliszt)
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 tojás
  • 6 dl aludttej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • a töltelékhez: virsli, mustár, sajt
  • lekenni 1 tojás, mokkáskanálnyi só
Elkészítés:
Az aludttejet alaposan átkeverve meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztben elvegyítjük a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a tojást, az aludttejet, s megdagasztjuk. Nem kell keménynek lennie a tésztának.
Fél órai kelesztést követően vékonyra nyújtjuk, hajtogatjuk. Ezt még kétszer megismételjük. (Időszűkében el is maradhat a hajtogatás.)
Közben a virslit megfőzzük. (Ez lehet, felesleges, de én mindig megfőzőm.) Hosszában bevágjuk őket. A sajtot vékony, hosszú csíkokra vágjuk, a virsli méretének megfelelően.
A tésztát kinyújtjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
Mindegyik virslibe kevés mustárt kenünk, 1-1 csík sajtot teszünk bele, így tekerjük bele a tésztacsíkokba úgy, hogy picit fedjék egymást a rétegek.
A tojást enyhén felverjük a sóval.
Tepsibe pakoljuk, tetejét lekenjük a tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.


Két tepsi megtelt velük. Igaz, a végére elfogyott a virsli -közel 1 kg volt, s persze olyan, amiről nem kell lehúzni a "héját"-, azokba csak sajt került. A tészta is több lett, mint terveztem, mert belezúdítottam az összes aludttejet, így liszt kellett még bele. De nem baj, hogy sok lett, miután vacsiztunk belőle s mindenkit felpakoltam másnapra, 1 darab maradt:-)



12 megjegyzés:

  1. Az az egy a hírmondó, hogy tényleg készítettél ilyen finom harapnivalót! :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta ! Lehetne mondani 2:1 , biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták, nekem is van egy hasonló receptem:) Olyanok, mint a hernyók:) Nálunk mindig van virsli otthon, mert a gyerekek szeretik.i
    Itt különben nemzeti eledel, pølse a neve és burgonyás palacsintába tekerik.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes vagy, én emlékezetből biztosan nem tudnék ilyen szép tésztát készíteni. Guszták lettek nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Köszi, Katuci! Teával is jó volt:-)

    Vicuska, a hírmondót a Lányom barátnője megette:-) Még jó, hogy készítettem azon frissiben fotókat...

    Éva, köszönöm! Igen, önmagában kiadós vacsora.

    Köszönöm, Trollanyu! Tényleg, óriási kövér hernyóhoz hasonlít...de azoktól undorodom. Jó, hogy korábban nem tűnt fel:-)))

    Hankka, köszi:-) Igazából a formázás tetszett meg, élesztős tésztát alkotni meg nem gond...

    VálaszTörlés
  6. Én is teával majszolgatnám! Ez az ősz tele van kelttésztákkal, imádom! Mutatós kis pongyolások! :))

    VálaszTörlés
  7. Tökéletes vacsi! Ezt feltétlenül ki fogom próbálni. :)))

    VálaszTörlés
  8. Ez megy a receptkönyvembe! Nagyon szeretem már most! :)

    VálaszTörlés
  9. Emlékezetből??,, ez a nem semmi! Nagyon jól néznek ki! Nálunk is mindig van itthon virsli, szeretjük. :)))

    VálaszTörlés
  10. Szabina, köszi! Remélem, ha elkészíted, akkor is szeretni fogod:-)))
    Csilla, köszönöm az elismerést:-)

    VálaszTörlés