2011. október 14., péntek

Szőlős kosárkák

Már csak két süti-hátralékom van, aztán mondhatnám, hogy ebben utólérem magam. De azért nem mondom, mert szeptemberben kezdődik nálunk a névnap-szülinap szezon, s tart májusig. Szeptemberben egyik kedvenc Sógor szülinapja meg a két Hugicámé, október 9-én lett volna Anyukámé (tavaly még velünk volt...), s ami legjobban érint: jövő héten lészen Leányzóm névnapja s Fiam szülinapja. Úgy hogy megint el leszek havazva. De legalább lesz bőven blogolni való:-)
Ezek a kosárkák hét elején készültek. Tanulván egy előző bakiból- itt-, ezúttal muffinsütő tepsibe rakosgattam őket, így esélyük sem volt elterülni.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl aludttej (vagy joghurt)
A töltelékhez:
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3-4 fürt szőlő 
  • vaníliás porcukor beszórni 
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverünk 1 kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszteket, sót, többi cukrot elvegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tejfölt, élesztős tejet,  s még annyi aludttejet, hogy inkább kemény, de rugalmas tésztánk legyen.
1 órán át kelesztjük, letakarva.
Elkészítjük a tölteléket: a tejjel és cukorral pudingot főzünk, hagyjuk hűlni. A szőlőt megmossuk, leszedjük a szemeket.
A tésztát kinyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a muffinsütő mélyedésit kibéleljük vele. (Nem kentem ki, gondoltam elég zsiradék van a tésztában, nem ragadnak bele, s így volt.) 1-1 kiskanál pudingot rakunk minden kosárkába, s néhány szem szőlőt. Előmelegített sütőben kisütjük.
Vaníliás porcukorral szórjuk be.

S hogy folytatódjon a bakiparádé: én belezúdítottam mind a 2 dl aludttejet, kicsit soknak bizonyult, ezért még kevés lisztet tettem hozzá. Ez élesztős tésztánál nem gond, ha meg kemény lesz, még tejet teszek hozzá. Csak a tészta lett sok, elfogyott a puding, így a maradékból- a korongok kivágása során leesett darabokból- lekváros kifli lett:
A kosárkákból is meglehetősen nagy mennyiség lett, 4×12 darab lett belőle.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Jó a probléma megoldó készséged, a lekváros kiflik is szuperek. :)))

    VálaszTörlés
  2. Mindkettő szuper, és fel is falnék jó párat, ha most itt lenne előttem!!! :)))

    VálaszTörlés
  3. Fincsi lehet a szőlős, de beérném a maradékkal is!

    VálaszTörlés
  4. Hú de nagyon jól néznek ki, főleg a kosárka tetszik:) Ügyesen megoldottad a problémákat:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták a sütik, a kosárkás nagyon finom lehet a szőlővel. Tegnap valahol almával láttam kosárkát. A lekváros kifliket is kedvelem !

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Mindegyikőtöknek! Szőlős sütit még nem sütöttem, de kimondottan finom volt. Küldöm nektek a kóstolót:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ötletes és praktikus megoldást választottál:)

    VálaszTörlés