Ezek a kosárkák hét elején készültek. Tanulván egy előző bakiból- itt-, ezúttal muffinsütő tepsibe rakosgattam őket, így esélyük sem volt elterülni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 30 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- 3 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 dl tejföl
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5-2 dl aludttej (vagy joghurt)
- 7 dl tej
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 3-4 fürt szőlő
- vaníliás porcukor beszórni
A langyos tejben elkeverünk 1 kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszteket, sót, többi cukrot elvegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tejfölt, élesztős tejet, s még annyi aludttejet, hogy inkább kemény, de rugalmas tésztánk legyen.
1 órán át kelesztjük, letakarva.
Elkészítjük a tölteléket: a tejjel és cukorral pudingot főzünk, hagyjuk hűlni. A szőlőt megmossuk, leszedjük a szemeket.
A tésztát kinyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a muffinsütő mélyedésit kibéleljük vele. (Nem kentem ki, gondoltam elég zsiradék van a tésztában, nem ragadnak bele, s így volt.) 1-1 kiskanál pudingot rakunk minden kosárkába, s néhány szem szőlőt. Előmelegített sütőben kisütjük.
Vaníliás porcukorral szórjuk be.
S hogy folytatódjon a bakiparádé: én belezúdítottam mind a 2 dl aludttejet, kicsit soknak bizonyult, ezért még kevés lisztet tettem hozzá. Ez élesztős tésztánál nem gond, ha meg kemény lesz, még tejet teszek hozzá. Csak a tészta lett sok, elfogyott a puding, így a maradékból- a korongok kivágása során leesett darabokból- lekváros kifli lett:
A kosárkákból is meglehetősen nagy mennyiség lett, 4×12 darab lett belőle.
Nagyon guszták lettek! Jó a probléma megoldó készséged, a lekváros kiflik is szuperek. :)))
VálaszTörlésMicsoda finomságok!
VálaszTörlésMindkettő szuper, és fel is falnék jó párat, ha most itt lenne előttem!!! :)))
VálaszTörlésFincsi lehet a szőlős, de beérném a maradékkal is!
VálaszTörlésHú de nagyon jól néznek ki, főleg a kosárka tetszik:) Ügyesen megoldottad a problémákat:)
VálaszTörlésNagyon guszták a sütik, a kosárkás nagyon finom lehet a szőlővel. Tegnap valahol almával láttam kosárkát. A lekváros kifliket is kedvelem !
VálaszTörlésKöszönöm Mindegyikőtöknek! Szőlős sütit még nem sütöttem, de kimondottan finom volt. Küldöm nektek a kóstolót:-)
VálaszTörlésNagyon ötletes és praktikus megoldást választottál:)
VálaszTörlés