Egy fényképen láttam, azt hiszem, valamit reklámoztak vele, nagyon csini kis felsodort, gyűrű alakú, tepsiben katonás rendben sorakozó sütiket. Ezt próbáltam meg utánozni, nem túl nagy sikerrel, mert nem számoltam azzal, hogy élesztős tészta lévén, sülés közben nőni fog. De tapasztalatnak jó volt; nagyobb és vékonyabb "gyűrűket" kellene kanyarítani a tésztából.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 3 közepes főtt krumpli
- 2 kiskanál só
- 3-3,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás és kevés só lekenni
Így készült:
3 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam a zsírral. Belereszeltem az előző napról maradt 3 főtt krumplit. Az élesztős tejjel megdagasztottam. Ha túl kemény lenne, meleg tejet lehet még tenni hozzá.
Pici liszttel megszórva, letakarva 40-50 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítottam, 10-12 gombócra osztottam. Mindegyiket tányérnyi méretű kerek lappá nyújtottam, 4 részre vágtam. Vastagabb végétől felsodortam, körré formáztam, kissé összenyomtam a két végét.
3 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam a zsírral. Belereszeltem az előző napról maradt 3 főtt krumplit. Az élesztős tejjel megdagasztottam. Ha túl kemény lenne, meleg tejet lehet még tenni hozzá.
Pici liszttel megszórva, letakarva 40-50 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítottam, 10-12 gombócra osztottam. Mindegyiket tányérnyi méretű kerek lappá nyújtottam, 4 részre vágtam. Vastagabb végétől felsodortam, körré formáztam, kissé összenyomtam a két végét.
Tepsibe helyeztem, hagytam még kelni negyed órányit. Egy tojást nagy csipet sóval felvertem, lekentem vele a sütiket.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.
Bár nem lettek olyanok, mint a "modellek", de így is szépre sültek, no meg finomak lettek. Jó puhák, mint a krumplis tészta lenni szokott.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.
Bár nem lettek olyanok, mint a "modellek", de így is szépre sültek, no meg finomak lettek. Jó puhák, mint a krumplis tészta lenni szokott.
Nagyon jól néz ki. Hát a fenti soraiddal pedig teljesen egyet értek...:) Nekem is szükségem lenne a tavaszra és a friss gyümölcsökre, mert így csak a tortáka, sütiket eszem nyakra-főre...:)
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla!
TörlésCsak jön most már a tavasz, bár a gyümölcsök még váratnak magukra... Addig marad a süti:-)
Tényleg nagyon szépek!
VálaszTörlésSzerintem így is csodásan néznek ki, hiába "fújódtak fel" kelt tészta lévén... Dobj egyet légyszi! :))
TörlésÉdeskonyha, köszönöm!
TörlésGabriella, köszönöm! Dobtam, azóta már biztos, oda is ért:-)
TörlésKlasszak lettek, nem láttam a modelleket, de szerintem ezek tökéletesek és biztos jó puhák a krumplitól:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Igen, jó puhák voltak. Ezért szeretem a krumplis tésztát, csak dagasztani már nem annyira, mert ragadósabb.
TörlésNagyon szepek lettek! Szuper!!
VálaszTörlésKöszönöm, Adela!
TörlésNagyon guszták lettek így pufókon is! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Szabina!
Törlés