- 50 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1,5 kg alma
- 10-15 dkg cukor
- 3 evőkanál gríz
- 1 kiskanál fahéj
- 6 evőkanál cukros darált dió
Így készült:
A lisztet a csipet sóval, cukorral, sütőporral összevegyítettem, elmorzsoltam a puha margarinnal. Hozzáadtam az egész tojást valamint egynek a sárgáját, s annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Két részre osztottam, hideg helyre tettem, míg elkészült a töltelék.
Az almákat megmostam, s héjastul lereszeltem. Kicsavartam a levét, igaz, nem sok volt neki. Hozzáadtam a cukrot, ennek mennyisége függ az alma édességétől is, no meg az ízlésünktől. Hozzákevertem a grízt meg a fahéjat.
Egyik lapot kinyújtottam, tepsibe tettem, megszórtam fele cukros dióval. Elosztottam rajta az almatölteléket, a másik lappal befedtem.
A felső lapot villával megszurkáltam, a többi dióval megszórtam.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult. Nekem 35 percig sült.
Kihűlés után szeletelhető.
Nagyon szeretem az almát, sokat is eszek belőle. Kedvencem a golden, ezért ezt szedtünk a legtöbbet, ebből került a sütibe is. Mivel ez meglehetősen édes, cukrot nem tettem sokat bele. A másik kedvenc a topáz, ez jobban bírja a strapát, kevésbé fonnyadt, rájárunk és megesszük:-)
2020.3.25.
Mert almás pitéből sosem elég! Az elfogyni nem akaró tavalyi almából készült, mindenki nagy elégedettségére. Nagyon hasonlóan készült, mint akkor régen, csak kevesebb, 10-10 dkg cukorral. No meg 2 egész tojással és pici tejjel gyúrtam össze a tésztát.
2020.3.25.
Mert almás pitéből sosem elég! Az elfogyni nem akaró tavalyi almából készült, mindenki nagy elégedettségére. Nagyon hasonlóan készült, mint akkor régen, csak kevesebb, 10-10 dkg cukorral. No meg 2 egész tojással és pici tejjel gyúrtam össze a tésztát.
Jajj nekem! Almáspite! Mit meg nem adnék érte most :)
VálaszTörlésAdél, :-) Na mit adnál érte? Megsütöm újra, mert egy hete készült:-)
TörlésHát én is elég rég sütöttem, pedig mi is szeretjük. Otthon mi is mindig sok almát vettünk ősszel, anyukám sok pitét meg rétest sütött belőle. Szép hétvégét és jó pihenést kívánok:)Ja meg sütögetést:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm, a sütögetés már megvolt, a hétvége meg olyan jó! Nektek is szép hétvégét!
TörlésMajdnem ez az én almásom receptje is, csak sokkal kevesebb cukrot használok a tésztájába :) A tetejére szoktam kristálycukrot szórni, látványosan rá karamellizálódik. Mostanában olyan drága az alma, hogy bizony rég sütöttem, pedig mennyire szeretem...
VálaszTörlésÉrdekes, Neked is meg Illéskrisznek is hasonló receptje van, én meg nem is kerestem hozzá receptet, csak nekiláttam. De jó lett. Néha én is a tetejére cukrot szórok, vagy semmit, csak villával kicifrázom.
TörlésNa azért vesszük meg ősszel az almát, mert jóval olcsóbb akkor. De lassan elfogy a ráncos alma, s vehetjük, mert alma nélkül télen nem tudok meglenni:-)
Hasonló az én receptem is, amit a mamámtól tanultam. Nagyon finom lehet. Jó sok almát tettél bele! Egy szelet jól jönne a kávémhoz...
VálaszTörlésJobban szeretem a pités almát, mint az almás pitét:-)
TörlésKöszönöm, Illéskrisz:-)
Finom almas teszta. Szep hetveget kivanok!
VálaszTörlésTimea, köszönöm! Nektek is szép hétvégét!
TörlésNa ez nagyon fincsi!!! Szerettem!!
VálaszTörlésAdela, tényleg fincsi:-) Köszönöm!
TörlésMi is nagyon szeretjük az almás pitét!!!! Ez nagyon jónak tűnik. Kár, hogy én inkább csak főzök és nem sütök vagy csak nagyon ritkán. :-(
VálaszTörlésBetti, azért láttam 1-2 sütit is nálad! Majd csak kedvet kapsz a sütéshez is:-) Én jobban szeretek, mint főzni. Nem költözünk kicsit közelebb egymáshoz? Aztán majd csereberélünk:-)))
TörlésÜdvözöllek az olvasóim között!
Gerdi, képzeld az alma az első helyen áll a gyümölcsök között amit nem bírok megenni!! Ki nem állhatom, és most fogsz meglepődni, de az almás pitéért rajongok!!! Innen is látszik, milyen fura ízlésem van! :DDD Megkóstolnám!! :)))
VálaszTörlésBarbi, tényleg meglepődtem:-) Almát nem szeretni? Én akár hármat is megeszek naponta. Jó, akkor kapsz almás pitét:-)
TörlésMi is nagyon szeretjük az almás pitét.Én is éppen azon gondolkodtam kéne valamelyik nap sütni.
VálaszTörlésZsuzsa, én is régóta tervezgetem, de mindig annyi mindent akarok sütni, hogy csak tologatom és tologatom a recepteket.
TörlésMindig bevalo, mindenki kedvence suti!!!!
VálaszTörlésValóban, az almás tészta mindig jöhet!
TörlésVan egy jól bevált almás lepény receptem, ami - ahogy nézegetem a recepted - eléggé hasonlít a Te almás pitédre. Olyan szépen tálaltad, nagyon tetszik a szeletelés is... Tudod, mit? Küldj nekem belőle légy szíves, kóstolni szeretném! ;-))))
VálaszTörlésGabriella, nagyon köszönöm!
TörlésMár elfogyott, de vedd úgy, hogy küldtem Neked:-)
Párom imádja az almás pitét:)
VálaszTörlésNálunk a Sógor a legnagyobb almás süti rajongó, de mindenki szívesen megeszi.
TörlésNagyon jól néz ki tényleg, jöhetne belőle pár szelet. A tálalás is szép!
VálaszTörlésLilla, köszönöm! Rendben, akkor Neked is küldöm:-)
TörlésNagyon guszta kis süti, grízzel még nem is hallottam, kipróbálós lesz mindenképp! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka! A gríz felszívja az alma levét, így nem áztatja el a tésztát. Anyukám mindig így sütötte.
VálaszTörlés