2012. január 14., szombat

Fahéjas keksz

Fiamnak jó ideje süthetnékje volt. Végre teret engedtem neki a konyhában. Saját ötlettel jött,  Citromhab fahéjas kekszét nézte ki. Már emlegette Citromhabot, s meg is kérdeztem Tőle, ez a kedvenc blogja? S mit válaszolt erre Gergőm? Nem, hanem a Gerdi süti a kedvence:-)
Előkészítettem neki a belevalókat, s gyúrta, gyúrta, tele volt a konyhapult morzsákkal, de hagytam kibontakozni. Végül mégis belekontárkodtam, mert nem akart összeállni, még egy tojás segített rajta. A gömbölyítést is bevállaltam, Ő forgatta a fahéjas cukorba, lapította, helyezgette.
Nem lettek olyan szépek, mint Citromhabé, de finomak s Gergő újfent roppant büszke volt teljesítményére.
Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin (vaj)
  • 2+1 tojás (nekünk kellett a 3.)
  • nagy csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor és 1 evőkanál fahéj a forgatáshoz
Így készült:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Kis, diónyi darabokat csipkedünk belőle, gombóccá formáljuk, a fahéj és cukor keverékébe megforgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, kissé ellapítjuk.
Előmelegített sütőben kisütjük.

Állítólag sokáig eláll, de ezt nem volt esélyünk megtudni. Én 1-2-t ettem belőle, a gyerekek viszont rájártak rendesen, no meg elhordták tízórainak. 

15 megjegyzés:

  1. Citromhabnál én is megjegyeztem, nálatok is nagyon guszta lett! Gergő pedig nagyon ügyes, dehát van kitől tanulnia! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönjük:-) Gergő kiskorától szeret a konyhában serénykedni, de a Leányzót már nem vonzza annyira.

      Törlés
  2. Hajrá ifjú konyhatündér!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, igyekszik, néha úgy kell kizavarni a konyhából:-) No nem szó szerint, keresek neki más elfoglaltságot.

      Törlés
    2. Férfiembert hagyni kell dolgozni! míg akar :)

      Törlés
  3. Lehet is büszke, ismét gratulálok!! :)
    Elmentem a receptet, azt hiszem ez nálunk se állna el sokáig, :))) el tudom képzelni micsoda illat volt nálatok míg sült. Hmmm... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, köszönjük:-)
      Kellemesen fahéjas, érdemes elkészíteni.

      Törlés
  4. Hajrá Gergő:) Anyukája nyomdokaiba léphet, és önálló blogot is indíthat hamarosan:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, nem hagyja magát:-) De ezt a megjegyzést nem mutatom meg neki, mert már fontolgatta a blogírást, de lebeszéltem. Első a tanulás, amit bizony így is szeret mellőzni.

      Törlés
  5. Méltán lehet büszke , remekművet készített, még ha kellett hozzá egy kis segítség is! Ügyes kis "szakács"!Gratula!
    Aranyos lehetett, amikor az anyuka blogját dícsérte! Még szép, hogy az a legjobb!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, ha látnád:-) Ha nem dicsérjük éppen, kiköveteli, mondván, ugye, milyen fonom süti?
      Köszönjük!!!

      Törlés
  6. Nagyon ügyes a fiad ! Lassan két konyha kell majd hogy elférjetek a tűzhely mellett. Nagyon guszta sütemény és biztosan finom, szeretem a fahéj ízét a süteményekben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, Neked is köszönjük:-) Hát...van két konyha, de a másik az Anyósomé, harmadikat meg már nem szeretnék:-))) Inkább néha átengedem Gergőnek az enyémet.
      Egyszerű és finom süti, no meg hamar fogy.

      Törlés
  7. Ez igen, ügyes kisfiad van, egyébkénz is azt mondják a férfiak a legjobb szakácsok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszi:-) Teljesen egyetértek veled, de a Férjem inkább nekem hagyja ezt a megtisztelő címet:-)

      Törlés