2014. augusztus 1., péntek

Boros tepertős pogácsa


Láttam valahol, egy magazinban borral dagasztott tepertős pogi receptet. Mikor tepertő állt a házhoz, gondoltam, elkészítem. Kerestem én a receptet, de emlékeimmel ellentétben nem tettem az elkészítésre ítélt receptek közé. Amikor mégsem leltem rá, feladtam, de nem a sütést, csak a kajtatást a kismillió újság rengetegében.
Elkészült hát saját kútfőből:


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg darált tepertő
  • 3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5-2 teáskanál só ( a tepertő sósságától függően)
  • 1 dl fehér bor
  • 3 tojássárga
  • 1 tojás lekenni
Így készült:
A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót elmorzsoltam a ledarált tepertővel. Hozzáadtam a tojássárgákat, bort, élesztős tejet s megdagasztottam a tésztát.
Mikor megkelt, deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. Így magasabb, formásabb lesz a pogácsa.
20 percnyi pihentetés után újra kinyújtottam, ezúttal nem vékonyra. A tetejét bevagdostam, kiszaggattam, tepsibe sorakoztattam.
Felvert tojással lekentem, 180 fokon szép pirosra sütöttem őket.
A bor természetesen nem érzett rajta. Utólag, mikor már nem kerestem, meglett a recept is. Talán 30 dkg liszthez kellett az 1 dl bor, tehát jóval kevesebb mennyiséghez. Majd legközelebb... Persze így is finom volt, sőt:-) 



5 megjegyzés:

  1. Ide vele! Nagyon szépek lettek :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan jól tudsz improvizálni a konyhában, csodásak lettek a pogácsáid! :) Talán nem is baj, hogy nem találtad meg a keresett receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, igyekszem:-)))
      Köszönöm! Így megint született egy új recept:-)

      Törlés