Hozzávalók:
- 90 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 2 teáskanál só
- 10 dkg margarin
- 2 tojássárga
- 1 egész tojás
- csipetnyi sáfrány
- 4, 5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- sonkaszeletek, főtt tojás
- 1 tojássárga lekenni
- mák beszórni
Így készült:
3 dl langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, sáfrányt tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojássárgákat valamint az egész tojást, az élesztős tejet. A többi tej hozzáadásával megdagasztottam a tésztát.
45-50 perc alatt megkelt.
Deszkára borítottam, egy nagyobb és két kisebb részre osztottam. A nagyot 3 részre osztottam, mindegyiket rúddá sodortam és összefontam őket. A két kisebbet pedig kinyújtottam, sonka szeletekkel és negyedelt tojással töltöttem.
Tepsibe helyeztem őket, tojássárgával lekentem, mákkal szórtam. 15-20 percig hagytam kelni.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Szinte ugyanígy készült az édes tésztája is, csak fél teáskanál só, 12 dkg cukor és egy citrom lereszelt héja került bele.
3 rúd kalács lett belőle, 40 dkg aszalt- és cukrozott gyümölcskeverékkel töltve: mazsola, apróra vágott aszalt sárgabarack, cukrozott narancs és citromhéj került bele.
Na ezért nem szokott nálunk húsvétra kalács készülni:-) Mikor van mellette másik 4-5 féle édes, krémes, habos süti, senki sem a kalács után nyúl, bármennyire is finom. Mert az volt. Most bizony szívesen megenném, de akkor rá sem bírtam nézni:-)
Az édes és a sós változat is nagyon guszta, szívesen megkóstolnám mindkettőt! :) Tényleg nem tudnék választani, olyan jól néznek ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka! Nekem most bármelyik jól jönne:-)
Törlés