Citromos-csokis virágok

Nagyon-nagyon rég (ki sem akarom számolni, hány éve), még az eljegyzésünkre kaptunk egyik Húgomtól egy kinyomós sütiformát. Egy cső, s sok betét van hozzá, különböző formákat lehet kinyomni belőle. Rengeteget használtam annak idején, annyit, hogy kissé el is kopott, már csak kínlódva lehetett használni, így mellőzve lett. Nemrég jutott eszembe, hogy van nekem egy olyan is, elővettem s azzal formáztam a Fiamnak szánt kekszeket. Kicsit megdolgoztatott, főleg, hogy kiderült, sütőpapírra nem hajlandó rátapadni a tészta, így a gyúródeszkára nyomtam őket, onnan kerültek a tepsibe. Csak egyféle formát használtam, így most mind virágformák lettek.

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 közepes tojás
  • 5 dkg csoki becsorgatni
Így készült:
A lisztet, cukrot, vaníliát összemorzsoltam a puha vajjal, majd hozzáadtam a citromhéjat és levet, tojásokat és összegyúrtam. Puhább, jól formázható, de egyben maradó tészta kell legyen.
A formával alakítottam virággá őket.
180 fokon egész világosra sütöttem a kekszeket.
Kihűlés után a gőz fölött felolvasztott csokival díszítettem.

Arra gondoltam, ha nem engedelmeskedik a forma, azaz folyton szétugrik használat közben, mint korábban tette, gömböket formálok a tésztából s úgy sütöm meg. De, bár egyszer-kétszer makrancoskodott, sikerült a tervem.
Ez a süti elméletileg sokáig eláll. 
A fotózásnál Leányzóm segített- azért lettek ilyen szépek! 😉😊

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, és gondolom, finomak is. Kikenetlen tepsibe szoktam belenyomni úgy, hogy a „pisztolycsövet” függőlegesen rányomom a tepsire, egyet vagy kettőt nyomok a „ravaszon”, és a csövet vízszintesen kicsit megcsavarva emelem fel. Így könnyen és gyorsan megy.
    Szeretettel,
    VToncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Toncsi, köszönöm szépen! A tanácsot is! :-) Régen én is úgy csináltam, de az utóbbi időben a tepsimosogatást sütőpapír használatával próbálom megspórolni- hát ha még előveszem ezt az eszközt, mosogatni is fogok.
      Üdv. Gerdi

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...