Ezek a kiflik nemrég készültek, útravaló gyanánt, meg esti harapnivalóként is jól működtek. Bármilyen tölteléket el tudok bele képzelni, ezekbe épp kolbászszeletkék kerültek.
Hozzávalók:
- 4 dl tej+szükség szerint
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 2 púpozott teáskanál só
- 12 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 1 dl olaj
- + kolbász, tetejére 1 tojás, szezámmag
Így készült:
Az élesztőt 4 dl kézmeleg tejben, amiben előbb elkevertem a cukrot, felfuttattam.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojásokat és összegyúrtam. Keménynek találtam, ezért még kevés tejet öntöttem hozzá. Ezután 3-4 részletben beledolgoztam a tésztába az olajat, közben jól megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam.
Közben a kolbászt karikákra vágtam, a karikákat feleztem.
Mikor megkelt- kb 1 óra-, deszkára borítottam, 8 gombócra osztottam. Mindegyik gombócot kerekre nyújtottam, nyolcba vágtam, 2-2 fél kolbászdarabkát tettem a vastagabb végére. Felsodortam, kiflivé hajlítottam, tepsibe pakoltam.
Csipet sóval felvert tojással lekentem, szezámmaggal szórtam, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.
Nagyon guszta és finom kiflit sütöttél.Szívesen elvennék most egy darabkát:)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Szívesen megkínálnálak! :-)
Törlés