Nem egy fotogén étel, meg én sem vagyok a fényképezőgép-kezelés bajnoka, de maga a főzelék finom! ☺
A májhoz:
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 50 dkg csirkemáj
- só
- bors, paprika
A főzelékhez:
- 1 fej hagyma
- kevés olaj
- 1 kg zöldbab (most mirelit)
- só
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- kapor, petrezselyem
- 2 evőkanál liszt
- kb. fél dl olaj
- 2 dl tej
- kanálhegynyi pirospaprika
Így készült:
A májhoz a hagymát apróra vágtam, az olajon megpároltam. Közben a májat megtisztítottam, feleztem. Az enyhén megpirult hagymára dobtam, enyhén sóztam. Fedő alatt hagytam készre párolódni- nem kell neki sok idő. Mikor kész, fűszerezem sóval, pirospaprikával.
A főzelékhez a hagymát szintén apróra vágom, majd beleborítom az edénybe a még fagyos zöldbabot. Annyi vizet öntök rá, amennyi majdnem ellepi. Sózom, s lefedve hagyom megfőni. Mikor már puha a zöldbab, elkészítem a rántást: az olajban elkeverem a lisztet- nem szoktam mérni az olajat, annyi legyen, hogy elkeverve a liszttel enyhén folyós állaga legyen. Kis lángon állandóan kevergetve fehéredésig pirítom. Hozzáöntöm a babhoz, közben keverem. Beleöntöm a tejet is, fűszerezem kevés kaporral és petrezselyemmel -illetve ízlés szerint-, keverek bele kevés paprikát is, hogy ne legyen sápadt. Összefőzöm, s kész is.
Lányom reklamált, hogy ez miért zöldbab, mikor sárga. ☺
A zöldbab is egy megosztó alapanyag, szerencsére nálunk mindenki szereti. Én különösen, főleg kora nyáron az első termésből zsenge zöldségekkel készült levest. Főzeléknek ritkán készül, de néha érdemes a változatosság kedvéért.
Finomat főztél! Én is hasonlóan készítem, csak kapor nem kerül bele, s általában kevéske sült hússal, vagy pár kocka pörkölt hússal szoktuk enni. Májjal is biztosan nagyon finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Eddig én sem készítettem májjal a zöldbab főzeléket, de nekem ízlett vele.
Törlés