Zöldbabfőzelék csirkemájjal

Nem sűrűn főzök főzelékeket. Borsóból gyakrabban, mert az olyan gyorsan-finomat kategória, s tükörtojással mindenki szereti. A zöldbabnak kicsit több főzés kell, mint a borsónak, de viszonylag hamar kész van ez is. A feltét bármi lehet ízlés szerint, ezúttal csirkemáj készült rá.
Nem egy fotogén étel, meg én sem vagyok a fényképezőgép-kezelés bajnoka, de maga a főzelék finom! ☺


Hozzávalók:
A májhoz:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 50 dkg csirkemáj
  • bors, paprika
A főzelékhez:
  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 1 kg zöldbab (most mirelit)
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • kapor, petrezselyem
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. fél dl olaj
  • 2 dl tej
  • kanálhegynyi pirospaprika
Így készült:
A májhoz a hagymát apróra vágtam, az olajon megpároltam. Közben a májat megtisztítottam, feleztem. Az enyhén megpirult hagymára dobtam, enyhén sóztam. Fedő alatt hagytam készre párolódni- nem kell neki sok idő. Mikor kész, fűszerezem sóval, pirospaprikával.
A főzelékhez a hagymát szintén apróra vágom, majd beleborítom az edénybe a még fagyos zöldbabot. Annyi vizet öntök rá, amennyi majdnem ellepi. Sózom, s lefedve hagyom megfőni. Mikor már puha a zöldbab, elkészítem a rántást: az olajban elkeverem a lisztet- nem szoktam mérni az olajat, annyi legyen, hogy elkeverve a liszttel enyhén folyós állaga legyen. Kis lángon állandóan kevergetve fehéredésig pirítom. Hozzáöntöm a babhoz, közben keverem. Beleöntöm a tejet is, fűszerezem kevés kaporral és petrezselyemmel -illetve ízlés szerint-, keverek bele kevés paprikát is, hogy ne legyen sápadt. Összefőzöm, s kész is.
Lányom reklamált, hogy ez miért zöldbab, mikor sárga. ☺ 
A zöldbab is egy megosztó alapanyag, szerencsére nálunk mindenki szereti. Én különösen, főleg kora nyáron az első termésből zsenge zöldségekkel készült levest. Főzeléknek ritkán készül, de néha érdemes a változatosság kedvéért.

2 megjegyzés:

  1. Finomat főztél! Én is hasonlóan készítem, csak kapor nem kerül bele, s általában kevéske sült hússal, vagy pár kocka pörkölt hússal szoktuk enni. Májjal is biztosan nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Eddig én sem készítettem májjal a zöldbab főzeléket, de nekem ízlett vele.

      Törlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...