Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 20 dkg zsír
- 1 nagy csipet só
- 1 tojássárga
- 3 evőkanál tejföl
- lekvár tölteni (szilva)
- 1 tojásfehérje a tetejére
- nagy maroknyi durvára vágott dió
Így készült:
A langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a sót, tojássárgát és élesztős tejet, s fokozatosan adagolva a szükséges mennyiségű tejfölt, összegyúrtam a tésztát.
Fél órányi pihentetés után 5 részre osztottam.
Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam, lekvárt tettem a tésztavégekre, felsodortam.
A tojásfehérjét enyhén felvertem, belemártottam a kiflik tetejét, majd a durvára vágott dióba. Így pakoltam tepsibe.
180 fokos sütőben pirulásig sütöttem őket.
Amúgy is finomak a lekváros kiflik, szeretjük őket, de a pirult ropogós diódarabok a tetején még előrébb taszították a finomsági skálán. Szóval csak ajánlani tudom! 😊
Nagyon guszták a tetejükön a vágott dióval, és fincsi is lehet!
VálaszTörlésÉn is szeretem a régi könyveket lapozgatni...
Köszönöm szépen! :-)
TörlésSzeretem a régi szakácskönyveket, mert fotó nélkül, csak a leírás alapján kell elképzelni, mi is sülhet-főhet ki belőle. Meg persze a régi, jól bevált recepteket sem vetem meg.