Csokis-lekváros túrós pite

Amikor csak úgy céltalanul veszek egy alapanyagot, képes vagyok fél napot is agyalni azon, mi is legyen belőle, közben recepteket böngészek, internetet bújok. Persze, mindben találok kifogásolni valót. Felötlött a reszelt túrós is, ami Fiam kedvence, s épp itthon volt, de ahhoz mégsem volt kedvem, így alkottam egy receptet. Hogy ne csak a szokványos túrós pite legyen, kakaós lett a tészta, aztán hirtelen ötlettől vezérelve lekvár is került a töltelék alá, s ha már lúd, legyen kövér: csoki a tetejére.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárga
  • kevés tej
A töltelékhez:
  • 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 fehérje
  • csipet só
A mázhoz:
  • 14 dkg csoki
  • 4 evőkanál olaj
Így készült:
A tésztához a lisztet, sütőport, kakaót, cukrot elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojássárgákat és 3 evőkanál tejet, összegyúrtam. Ha nem állna össze a tészta, még kerülhet bele tej.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket: a túrót áttörtem, elkevertem a cukorral, pudingporral, citromhéjjal és lével, végül a csipet sóval felvert fehérjékkel.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Egyiket kikent tepsibe tettem, (28×32 cm-es), megkentem lekvárral, elsimítottam rajta a tölteléket, beborítottam a másik lappal.
180 fokon sütöttem.
Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött felolvasztott csokival.
A csoki dermedése után szeleteltem.





6 megjegyzés:

  1. Gondolom nem túl sokáig gyönyörködtetek benne mert hamar elfogyott! Nagyon guszta és biztos finom volt.

    VálaszTörlés
  2. Ezt nagyon jól megalkottad 😊 Jók ezek a hirtelen ötletből született receptek. Én is szoktam változtatni, hozzátenni valamit egy már meglévő recepthez 😊
    Nagyon jól néz ki, fincsi is lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Nekem már nem is esne jól szigorúan betartani a receptet. :-)

      Törlés
  3. Na igen, ez már profizmus a javából! ;-))

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...