Flóra játékot hirdetett, s ha már jeleztem részvételi szándékom, illik tartani a szavam. Arról szól a játék, hogy Flóra blogjáról el kell készíteni egy ételt. Van választék bőven, nagyon szeretem az ifjú hölgy többnyire egyszerű, de nagyon ötletes receptjeit. A hamis marcipánt már előbb kinéztem, de csak múlt hétvégén került rá sor. Kicsit hasonlóra sikerült, mint a torta, azaz kalandosra. Valami másképp működik nálam, recept nélkül sikeres sütik kerülnek ki a kezem alól, de ha betűről betűre követem a leírásokat, balul sül el. De ezúttal is megoldottam:-)
Hozzávalók:
- 1 dl tej (nekem + 0,5 dl)
- 35 dkg cukor (+0,5 dl)
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 2 teáskanál mandulaaroma
- 5-6 evőkanál keményítős porcukor (erre nekem nem volt szükségem)
Így készült:
A tejet a cukorral néhány percig főztem. Apránként hozzáadtam a kétféle lisztet, közben állandóan kavartam. Utána még 5-6 percig főztem, jól besűrűsödött közben. Levettem a lángról, belekavartam a margarint, aromát, hidegre tettem.
Az enyém még ki sem hűlt teljesen, morzsás állagú lett. Formázni sem lehetett, nemhogy keményítőt gyúrni még hozzá. Ezért még fél dl tejet ugyanannyi cukorral felfőztem, s apránként hozzáadtam a morzsálódós hamis marcipánt. Szépen feloldódott, sima lett. Addig kevertem, míg újra felfőtt, s le is vettem.
Mire majdnem kihűlt, már csak langyos volt, szépen formázható állaga lett. Keményítős cukrot ezúttal sem gyúrtam hozzá, nekiláttam a formázásnak. Készült belőle néhány rózsa, a többiből golyót formáztam, közepébe darabka aszalt barackot tettem, csokival bevontam vagy becsorgattam, színes cukorral szórtam be.
Zöld rózsák |
Ha ezt lehet bonbonnak nevezni, ezek életem első bonbonjai:-)
Igazából nem tudom, mit rontottam el, talán sokat főztem, vagy a lisztet elmértem? Ez is előfordulhatott. Érdekes módon valaki másnak meg túl folyékony lett.
De a lényeg: nagyon finom lett. Fiam térült-fordult, lekapott egy-egy golyót a tányérról, s mindannyiszor elmondta: nagyon finom ez a hamis marcipán:-)
Hát ez tök jó! Nagyon mutatósak lettek, bonbonnak is simán pörfikt szvsz :)
VálaszTörlésAdél, köszönöm:-) Akkor elmondhatom, hogy már készítettem bonbont?
TörlésNagyon szépek lettek és jól megoldottad:) Gratulálok a díjakhoz is:) A dolgozó nők élete nem könnyű, én szívesen lennék csak háziasszony, mint régen a nagymamáink idejében. Remélem azért jut majd idő a blogjaidra is:)
VálaszTörlésNekem nagyon tetszik! A képek alapján Én semmi furcsaságot nem látok rajtuk! :)
TörlésGratulálok a díjakhoz! :)
Elnézést, de amikor a laptopomat használom és a nem a másik gépemet (amit most a férjem "birtokol":), akkor csak itt tudok megjegyzést hagyni. Nem tudom miért, de pár napja van ez így (és ezt most mindenkinél leírom:)). De feltétlenül akartam hagyni megjegyzést! :)
Trollanyu, köszönöm!
TörlésÉn Fiam születése óta vagyok háziasszony. Nem erre vágytam, de így alakult. Most meg kell tanulnom beosztani az időt; blogjaimat, főleg a sütist, nem szeretném mellőzni. Amikor csak tehetem, jövök:-)
Gabriella, köszönöm! Kíváncsi lennék, másoknak hogyan sikerül... finom lett, meg jól formázható, csak a keményítő már nem kellett bele.
TörlésTeljesen mindegy, hova írsz, örülök neki:-)
Szépek lettek! És bonbonnak is nagyon jók! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Flóra! Még fogok gyártani belőlük!
TörlésNagyon ügyi vagy, mintha igazi marcipán bonbonok lennének!
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm! Még igazi marcipánt nem használtam, de ez teljesen jó, és lényegesen olcsóbb:-)
TörlésNagyon jól néznek ki, a hamis marcipánt már én is kinéztem magamnak, jó ötlet!
VálaszTörlésLilla, köszönöm Neked is! Ha elkészíted, feltétlenül számolj be, hogy sikerült!
TörlésNagyon jó ötlet, még díszítéshez is használhatom a legközelebbi tortához. Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésBarbi, köszönöm! Én is erre gondoltam:-) Mármint tortát díszíteni vele.
TörlésNagyon mutatósak lettek, a bonbonok és a rózsák is! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! És finom is. Tartottam tőle, hogy liszt íze lesz, de nem.
Törlés